Je li na pomolu diplomatski rat službenog Zagreba i Budimpešte?

Hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić komentirala je otkazano sudjelovanje mađarskog kolege Martonya na Croatiaforumu u Dubrovniku prema odluci mađarske Vlade.

3.10.2013.
20:41
VOYO logo

Taj je potez dobio na težini osobito u sjeni zategnutih odnosa nakon tjeralice za šefom MOL-a Hernadyem i pregovora s MOL-om. Pusić ipak očekuje da s otkazivanje dolaska mađarskog šefa diplomacije s tim nema nikakve veze.

'To po mom mišljenju nema, ne bi trebalo niti ne bi smjelo imati nikakve veze sa odnosima između Hrvatske i Mađarske inače. Pa ni sa ovim konkretnim slučajem pregovora između MOL-a i Hrvatske kao suvlasnika. Pregovori su počeli dobro i nadam se da će se u najskorije vrijeme nastaviti', rekla je Pusić u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smatra da je to pljuska Hrvatskoj.

'To je jedan potez na koji se mađarska strana odlučila za koji bi voljela da se nisu odlučili. Svakako da je obrnuta situacija, mislim da bi naša strana voljela sudjelovati. Mislim da je to primjereno', rekla je inoministrica podsjetivši da ministar Orsat Miljenić sudjeluje na skupu ministara pravosuđa u Mađarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pusić će priliku za razgovor s Martonyem imati sutra kada oboje borave u Budvi. Najavila je da će razgovarati o trenutnim odnosima dviju zemalja. Vjeruje da je u zajedničkom interesu smirivanje i rješavanje situacije koja je, smatra, eskalirala više nego je potrebno.

Optimistična ministrica

'Smirivanje te situacije vjerujem da je apsolutno i mađarski stav', zaključila je optimistično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, nakon burne reakcije iz Mađarske zbog tjeralice za Zsoltom Hernadije danas je iz DORH-a priopćeno kako Republika Hrvatska nije nikada ustupila kazneni progon protiv Zsolta Hernadija nadležnom tijelu Mađarske. S obzirom da da nadležno tijelo Mađarske nije nikada vodilo istragu protiv njega, nema govora da bi se radilo o 'presuđenoj stvari, istaknuli su iz DORH-a.

Premijer Zoran Milanović kazao je pak kako ovo nije ratno stanje te da razumije mađarske kolege te da je Državno odvjetništvo neovisno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tom je svojim ministrima zabranio da javno istupaju o ovoj temi. To smije samo šef pregovaračkog tima, ministar gospodarstva Vrdoljak.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo