Afera na pomolu? /

Je li buduća ministrica vanjskih i europskih poslova u sukobu interesa zbog poslovanja supruga?

I prije no što je preuzela funkciju, buduća ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić našla se pod paljbom optužbi saborskog zastupnika iz Sinja - Mire Bulja

13.6.2017.
18:42
VOYO logo

Bulj je proziva zbog projekta njezina supruga vrijednog milijardu eura, koji je - tvrdi Bulj - štetan za cetinski kraj. Uz hidroelektranu, i ovdje se spominju poslovi s plinom. Prošle godine, projekt je kandidiran i na web platformi Europske komisije osmišljene u okviru Junckerova plana i zasad je jedini hrvatski projekt na toj listi.

Dovodi li to buduću ministricu u potencijalni sukob interesa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most je vrlo burno primio informaciju o nasljednici Davora Ive Stiera. U prvom udaru izvukli su najzvučnije oružje:

"MarijaPejčinović Burić, sadašnja državna tajnica a bivša savjetnica srpskog premijera Dačića ili Malog Slobe i buduća ministrica vanjskih poslova je supruga od Zorana Burića", kazao je danas u Saboru Miro Bulj, zastupnik Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Zoran Burić je vlasnik tvrtki koje stoje iza projekta na Peruči vrijednog milijardu eura.

"Smjestit će se na desnoj obali akumulacijskog jezera Peruča. Od toplinske energije najveće će koristi imati lokalna zajednica", ističe će se o tom projektu.

Lokalna zajednica žestoko se protivi elektrani. Tvrde da će ostati bez pitke vode. 

Bulj sumnja da je Burić uspio progurati projekt jer mu je supruga ima odlične veze i u Bruxellesu i na Markovu trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Peticija je poslana i premijeru Plenkoviću da se zaustavi taj ekocid koji je očito lobiran od buduće ministrice vanjskih poslova i njezinog supruga", izjavio je Bulj.

U telefonskom razgovoru za RTL, ZoranBurić se poziva na odluku Povjerenstva za sukob interesa koje je već odlučilo o slučaju njegove supruge - ali u vrijeme kada je bila državna tajnica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa kaže da moja supruga nije bila u sukobu interesa", izjavio je Burić.

Priznaje da je elektrana kandidirana za Junckerove strateške projekte, ali odluka o tome hoće li na kraju biti financirana i novcem europske unije - još nije donesena.

Mostovci tvrde da je Bulj sat vremena nakon istupa u Saboru primio prijetnju.

Zvao me čovjek kojeg ne poznam, Ivan Poparić Kane, predstavio mi se i rekao da Miro Bulj mora prestati pričati o termoelektrani na Peruči i da ne zna što priča. Ako ga se on dohvati da neće znati hoda li naprijed ili natrag. Ja sam to javno izrekao pa sad neka policija postupa, znali su to i na temelju videosnimki pa evo", kazao je Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burić tvrdi da ne zna ništa o prijetnjama, a odbacuje i tvrdnje da je njegova supruga bila savjetnica srbijanskog premijera Dačića. Radila je, kaže, za Francuze na projektu pridruživanja Srbije prema Eurozoni.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo