HOS na konferenciji za medije /

'Jasenovac-ploča, ploča-Jasenovac, umorni smo. S najboljom namjerom smo htjeli odat počast 11-orici poginulih'

'Ne možemo ostaviti neke stvari svojoj djeci, najlakše je bilo reći ne zanima nas nećemo razgovarati, najlakše je bilo skinuti odgovornost sa sebe. Nije nam lako, ali cilj smo postigli, mislim opravdano' rekao je predsjednik saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Berišić

7.9.2017.
15:57
VOYO logo
Image

Kontroverzni styling: Skejo i njegova kravata izazvali burne reakcije na društvenim mrežama

Image

Kontroverzni styling: Skejo i njegova kravata izazvali burne reakcije na društvenim mrežama

"Postavljanje ploče izazvalo je niz reakcija i podjela u društvu čime je oskvrnuta njena funkacija, pijetet prema poginulima koji su dali život za Hrvatsku. Ne želimo da nas se dovodi u vezu niti s jednim političkom pokretom niti ideologijom, a od Vlade očekujemo da nas zaštiti od političkih podmetanja. Pronašli smo zajedničko rješenje, premještajući ploču u izvornom obliku u Novsku. Zahvaljujem svim institucijama koje su radile na traženju rješenja", poručili su HOS-ovci na konferenciji za medije.

„Jasenovac-ploča, ploča-Jasenovac, umorni smo. S najboljom namjerom smo htjeli odat počast 11-orici poginulih. Ne možemo ostaviti neke stvari svojoj djeci, najlakše je bilo reći ne zanima nas nećemo razgovarati, najlakše je bilo skinuti odgovornost sa sebe. Nije nam lako, ali cilj smo postigli, mislim opravdano", rekao je predsjednik saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Berišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Iz cijele ove priče ne vodi se samo bitka ploče u Jasenovcu, kontekst je puno širi. Ploča ide, ratna oznaka HOS-a ostaje i mislim da će tako ostati dokle god smo živi. Nismo fašisti, Hrvatska nije nastala na temeljima fašizma, mi smo jedni od prvih antifaštista u Hrvatskoj", kazao je Berišić.

Splitski HOS-ovac Marko Skejo je okupljene pozdravio s pozdravom 'Bog i Hrvati i za dom spremni'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve vas pozdravljam s hrvatskim katoličkim pozdravom Hvaljen Isus i Marija. Pozdravljam dijasporu koja nam je puno značila u oslobađanju Hrvatske. Mogu reći kako nismo sretni jer se premješta ploča. Morat ćemo ponovit gradivo. 11 momaka koji su poginuli i bili za dom spremni, to je najsvetije što može biti u našem narodu i u bilo kojem narodu na svijetu. Oni koji su nam pobili te sinove, a to je petokraka uz pomoć četnika, s devet spomenika šalju na ćirilici poruke. Nitko to ne spominje. Vi koji uživate slobodu hrvatskog naroda, vidim da pod ručnom i na kumplungu ne cijenite te Hrvate koji se ustaše i daše život za domovinu. Nažalost, došli smo u situaciju da i mi iz Splitsko-dalmatinske županije dajemo suglasnost i smatram da će vlada RH imati razumijevanja prema nama i da će nas zaštititi jer su ti momci dali krv. Preko 700 HOS-ovaca je došlo iz BiH i dali živote za Hrvatsku. Njihove obitelji su ucviljene. Neka oni imaju svoj mir. Jasenovac je Hrvatska. Ti momci su dali za Jasenovac svoje živote, ne vidim razloga da ta ploča tu ne ostane. A u Vukovaru stoje ćilirični spomenici koji su bili upereni protiv Hrvatske. Pozdravljam vas sa starim hrvatskim pozdravom: Bog i Hrvati i za dom spremni", rekao je Skejo.

Na njega se nadovezao Anto Đapić.

„Koliko god ima gorčine i istine u riječima Marka Skeje, ja bih današnji dan ocijenio kao jednu od najvećih pobjeda dragovoljaca HOS-a od završetka Domovinskog rata", rekao je Anto Đapić.

"Ne želim da se HOS i Za dom spremni miješa s bilo kakvim drugim ideologijama i pokretima jer se HOS borio za ovu hrvatsku državu, iza nas nisu ostali negativne priče, zločini i incidenti nego časna i poštena borba i zbog toga s punim pravom tražimo od ove vlade da zabrani napade na HOS i da posve normalno možemo oblačiti svoje odore i znakovlje koja u svom opisu ima pozdrav za dom spremni", izjavio je Đapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za dom spremni ima putovnicu i osobnu. HOS je prezime, a ZDS je ime. Pod tim znakom su se hrvatska djeca borila. On je legitiman od prvog dana, a najsvetiji znak Za dom spremni se nije mogao uništiti. Mi bi bili najveće ništarije da smo to dopustili", dodao je Marko Skejo.

"Onaj tko se nije ustao za obranu svoje domovine, on je nitko i ništa. I mi smo se ustali. Kad sam rekao "Za poglavnika", kad je napadnuta Hrvatska, mi smo se ustali i pozdravljali vojskovođu Tuđmana 'Za poglavnika'. Toliko od mene", rekao je Skejo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anto Đapić je ustvrdio da je važno naglasiti da govore o hosovskom, a ne ustaškom pozdravu. 

Kako javlja reporter RTL-a Boris Mišević, ploča skinuta u Jasenovcu postavljena je na lokaciji Trokut u Novskoj.

Pogledajte cijelu konferenciju za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo