razilaženje mišljenja /

'Jandrokoviću, nema razloga da se bojite nas građana, znamo čitati'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Na Jadrokovićevu izjavu o promjenama izbornog zakona reagirala je članica organizacijskog odbora GI 'Narod odlučuje'

7.5.2018.
15:00
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ocijenio je u ponedjeljak da je glavna namjera Inicijative za referendum za promjenu izbornog zakona oslabiti politički sustav, te ustvrdio da umjesto toga treba jačati i demokratizirati političke stanke i edukaciju.

Na Jadrokovićevu izjavu reagirala je članica organizacijskog odbora GI „Narod odlučuje“ Marija Burazer. „Gospodine Jandrokoviću, nema razloga da se bojite nas građana. Mi znamo čitati. I razlikovati zvjezdice i stranačke poslušnike od sposobnih i poštenih političara. Želimo da u sljedećem sazivu Sabora, ovi drugi – sposobni i pošteni, zastupaju naše, a ne vaše interese", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalj se objašnjava kako je cilj referenduma promijeniti politički sustav te spriječiti političku trgovinu i korupciju političkih stranaka, a ojačati odlučivanje birača o Hrvatskoj. 

"Da je HDZ-u ili SDP-u stalo do demokracije i istinskog zastupanja dobra svih nas, građana, – sami bi već proveli promjene izbornog sustava koje postoje u većini država EU: da birači odlučuju o tome tko ulazi u Sabor, a ne šefovi stranaka, da na izbore izlazi više građana – što im omogućuje dopisno i elektroničko glasovanje, da HDZ i SDP ne mogu kroz predizborne koalicije u Sabor uvoditi stranke koje imaju potporu građana od 1% i same ne mogu prijeći izborni prag; da izborne jedinice prate zemljopisne granice županija i da glas svakog birača u Hrvatskoj jednako vrijedi.  

Da HDZ i SDP žele pravedan izborni sustav – osigurali bi zaštićenost nacionalnih manjina kakvu imaju druge države EU, sprječavajući trgovinu manjinskim mandatima za formiranje HDZ-ove ili SDP-ove većine", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE: 

>> Što će Markić reći na ovo: Jandrokoviću se ne sviđa inicijativa za promjenu izbornog zakona

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo