'Kakva je to sprega sudstva i gospodina?' / Jandrokovićeva kći usred štrajka na sudu ostvarila upis založnog prava na nekretnini; Njegov ured ekspresno se oglasio

Image
Foto: Pixsell/ Igor Soban

'Kakva je to sprega sudstva i gospodina Jandrokovića? O pritiscima na radnike gruntovnice u Zagrebu da ne govorimo'

19.7.2023.
9:25
Pixsell/ Igor Soban
VOYO logo

Nakon što je odjeknula vijest da je ministar obrazovanja Radovan Fuchs primljen u bolnicu preko reda, dok su drugi pacijenti satima čekali, evo i nove vijesti, doduše, ne vezano uz političara, već njegovu kćer.

Dok se štrajk u pravosuđu bliži osmom tjednu, a sudski procesi brojnih građana su na čekanju, kći predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, Klara Jandroković (28), uspjela je ostvariti upis založnog prava na nekretnini. I to preko predsjednice Općinskog građanskog suda u Zagrebu Petre Kušević Fraculj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell/ Igor Soban
Image
Foto: Pixsell/ Igor Soban

Klara i Gordan Jandroković

“Kakva je to sprega sudstva i gospodina Jandrokovića? O pritiscima na radnike gruntovnice u Zagrebu da ne govorimo”, stoji u informaciji pristigloj na adresu N1 koji je objavio vijest.

Image
'TO JE NORMALNO ZA NJIH' /

Oporba osudila Fuchsa zbog pregleda preko reda. HDZ: 'Neka se očituje'

Image
'TO JE NORMALNO ZA NJIH' /

Oporba osudila Fuchsa zbog pregleda preko reda. HDZ: 'Neka se očituje'

'Točno, ali…'

Novinari su kontaktirali sud i dobili potvrdnu informaciju o upisu nekretnine, ali na nešto drugačiji način od navedenog:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uvidom u riješene predmete od 17. srpnja 2023. utvrđeno je da je taj dan riješeno 13 predmeta, a riječ je o upisima založnog prava. Uvidom u zbirke isprava na temelju kojih su ti upisi dopušteni, utvrđeno je da se u jednom ugovoru o kreditu kao korisnik kredita pojavljuje osoba K.J. koju navodite”, odgovorio je glasnogovornik Ivan Borković pa dodao:

“Međutim, potpuno je netočna tvrdnja da je K.J. upis obavila preko predsjednice. Naime, navedena osoba nije se obratila ni predsjednici osobno ni Uredu predsjednika suda, niti predsjednica poznaje osobu imena K.J., niti je bila upoznata s činjenicom da je na Zemljišnoknjižnom odjelu zaprimljen zahtjev za uknjižbu spomenutog založnog prava. Na kraju, nije dala nikakvu uputu bilo kojoj osobi na Zemljišnoknjižnom odjelu o postupanju po tom zahtjevu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, prema riječima glasnogovornika, određeni procesi na Općinskom građanskom sudu se provode, bez pritisaka ili odstupanja.

Samostalna procjena rješavatelja

“Ovaj sud tijekom štrajka Sindikata državnih službenika i namještenika u tijelima sudbene vlasti postupao je i postupa po zahtjevima u hitnim zemljišnoknjižnim predmetima, pri čemu rješavatelj samostalno procjenjuje radi li se o hitnom predmetu. Na taj je način, prema podacima kojima raspolažemo, riješeno oko 30 posto ukupno zaprimljenih zahtjeva za vrijeme štrajka, što se mahom odnosi na zahtjeve za upis založnog prava. Naime, kako je upis založnog prava u pravilu pretpostavka za ispunjenje ugovora o kreditu, tako se upisi založnog prava provode kao hitni postupci za vrijeme trajanja štrajka”, objašnjava Borković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, potrebno je znati da ne mogu svi građani obaviti hitan upis založnog prava na nekretnini.

“Sud za vrijeme trajanja štrajka postupa u svim zemljišnoknjižnim predmetima za koje se utvrdi da su hitne naravi te zaduženi rješavatelji zemljišnoknjižnih predmeta u svakom pojedinom slučaju samostalno odlučuju radi li se o hitnom predmetu te ovisno o tome donose odgovarajuće odluke u tom predmetu”, kaže glasnogovornik Suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klara Jandroković završila je pravni fakultet i jedno je od troje djece predsjednika Sabora, koji je u jeku afera i kriza koje potresaju zemlju ustvrdio da ne postoje uvjeti za sazivanje izvanredne sjednice te je raspustio zastupnike na ljetnu stanku.

'Jandroković nema nikakve veze s predmetom'

Po objavi teksta, ekspresno su se javili i iz Ureda predsjednika Sabora s napomenom koju prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezano uz današnji tekst, iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora priopćavamo sljedeće: Gordan Jandroković nema nikakve veze s navedenim predmetom, niti je na bilo koji način utjecao na njegovo rješavanje."

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo