JANDROKOVIĆ KAŽE DA JE HRVATSKA BILA ŽRTVA FAŠIZMA, NACIZMA I KOMUNIZMA: / 'Došao sam iskazati poštovanje ljudima koji su zvjerski ubijeni, bez suda'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Jandroković je danas izjavio da je Hrvatska bila žrtva fašističkog, nacističkog i komunističkog režima

23.8.2019.
15:02
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković danas je izjavio da je Hrvatska bila žrtva fašističkog, nacističkog i komunističkog totalitarnog režima, a on s pokopa posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poraća želi poslati poruku poštovanja i pijeteta prema žrtvi, te okrenutosti prema budućnosti.

Pokop posmrtnih ostataka 294 žrtve održan je u cintoru crkve Sv. Mihaela u Gračanima, u sklopu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava, a uz Jandrokovića nazočni su bili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VUČIĆU ZA INAT: /

Kolinda osudila 'velikosrpski totalitarizam i agresiju na Hrvatsku'; a što s nedavnim napadima?

Image
VUČIĆU ZA INAT: /

Kolinda osudila 'velikosrpski totalitarizam i agresiju na Hrvatsku'; a što s nedavnim napadima?

Pijetet prema žrtvi

Jandroković je naglasio da iz Gračana želi poslati poruku poštovanja i iskrenog pijeteta prema žrtvi, te povijesnoj istini, a posebno poruku okrenutosti prema budućnosti i prenošenju istine i znanja o miru, slobodi i demokraciji mlađim generacijama. "U ime Sabora došao sam iskazati poštovanje i pijetet ljudima koji su zvjerski ubijeni, bez suda, zvjerski tretirani i čije je dostojanstvo u tim trenucima bilo poništeno", rekao je dodavši kako se moramo s poštovanjem odnositi prema svakoj žrtvi, "prema svakom nevinom čovjeku, svakom onom koji je ubijen bez suđenja i čije obitelji do današnjih dana ne znaju koja mu je i kakva bila sudbina".

Poručio je da se o zločinačkom karakteru komunističkog sustava mora govoriti. "Jer, kao što smo osudili ustaški režim, tako jednako glasno i jasno moramo govoriti ne samo o totalitarnom, nego i zločinačkom karakteru komunizma", rekao je. Ovdje su ljudi ubijani samo zato što su bili na drugoj strani - maloljetnici, djeca, žene, zarobljeni vojnici, cvili. "Kada se takvo što dogodi, kada to nije bilo jednom, nego je to bio sustav, onda smo dužni zbog povijesti i budućih naraštaja govoriti o povijesnoj istini", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otklon od svih totalitarizama

"Moderna Hrvatska mora napraviti otklon od svih totalitarizama. Moderna Hrvatska, čiji je temelj Domovinski rat, bori se za mir, slobodu i demokraciju i mlađim naraštajima moramo objasniti da nam mir, sloboda, demokracija, višestranačje i zaštita temeljnih ljudskih i manjinski prava nisu došli sami po sebi, u njih su ugrađene mnoge žrtve", istaknuo je predsjednik Sabora.

Dužnost je političara i osoba iz javnog života, školstva te akademske zajednice "podsjećati na zla koja su se događala, ali istovremeno okrenuti se budućnosti, podučavati o elementarnim ljudskim vrijednostima, moralu, slobodi, miru i demokraciji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojna tragična stradanja

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao izaslanik premijera, poručio je da su totalitarni i autoritarni režimi u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, doveli do brojnih tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda. Istaknuo je da je među danas pokopanim žrtvama bilo 63 maloljetnika, od kojih je čak 16 djece mlađe od 14 godina, kao i dvije žene. Najmanje 112 osoba ubijeno je hicem u glavu, mnoge od njih tupim predmetima, o čemu svjedoče brojne ozljede na kostima.

"Broj osoba stradalih u bezumlju totalitarnih i autoritarnih režima, nažalost, mnogo je veći. Puno je još nepoznanica, neotkrivenih grobišta, sudbina oplakivanih u tišini obiteljskoga doma, a obitelji još nepronađenih žrtava u svojoj tihoj tuzi traže naše daljnje zalaganje", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je da će se i dalje nastaviti s probnim iskapanjima i drugih lokacija razasutih po obroncima Medvednice te drugim mjestima u Hrvatskoj. "Politika svehrvatske pomirbe našeg prvog predsjednika Franje Tuđmana, koja je bila osnova za uspješan proces osamostaljenja Hrvatske i njenu obranu u Domovinskom ratu, podrazumijeva da se sve hrvatske žrtve totalitarnih režima istraže, dokumentiraju i dostojno komemoriraju", dodao je.

Ako se zločini i žrtve zaborave, oni se ponavljaju, što smo naučili i u našoj novijoj povijesti, upozorio je Medved i podsjetio da se još traga za 1892 osobe nestale u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja i ekshumacije na 11 lokacija

I zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da budući naraštaji moraju biti upoznati s povijesnim činjenicama, "jer samo na dostojanstvenom priznavanju žrtava može se graditi bolja budućnost". Posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 osobe koje su ubijene na samom kraju Drugog svjetskog rata i/ili u poslijeratnom razdoblju na području Gračana organiziran je u suradnji Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Gradske četvrti Podsljeme, Udruge Falaček Prigorja, Zagrebačke nadbiskupije i župe Sv. Mihaela u Gračanima.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja je u više faza rada od 2013. do 2018. godine organizirala i provela terenska istraživanja, probna iskapanja i ekshumacije posmrtnih ostatka na 11 lokacija na području Gračana od kojih je pet lokacija potvrđeno pronalaskom posmrtnih ostataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ekshumirane posmrtne ostatke s tih lokacija dostojno su trajno zbrinuti i posmrtni ostaci ekshumirani 2012. godine koji su privremeno bili zbrinuti u kosturnici crkve Krista Kralja na Mirogoju, kao i posmrtni ostaci osoba ekshumiranih tijekom infrastrukturnih radova u Gračanima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo