JANDROKOVIĆ IZIGRAO / SDP-ovce? 'Ono što je pročitao nije naša izjava i zato nismo sjedili u Saboru. To je propaganda na mrtvima'

Image
Foto: PIXSELL
30.11.2017.
14:23
PIXSELL
VOYO logo

Iako je komunicirano kako su Jandrokovićevu izjavu usuglasili svi klubovi zastupnika, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a ArsenBauk izjavio je da u dijelu u kojem se pokušava osporiti ili nepriznati presuda Haškog suda nije bilo suglasja. I zato je izjava predsjednika Sabora za njih neprihvatljiva.

"Ne želimo naknadno opravdavati promašenu HDZ-ovu politiku u BiH tijekom devedesetih godina. Naravno, ne slažemo se s tezom o udruženom zločinačkom pothvatu, što su čelnici SDP-a jučer i izražavali", kazao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
JANDROKOVIĆ PROČITAO IZJAVU O PRESUDI HAŠKOG SUDA, ODRŽANA MINUTA ŠUTNJE, GLASNOVIĆ BIJESAN: /

'Samo se ti smij, dođi poslije van!'

Image
JANDROKOVIĆ PROČITAO IZJAVU O PRESUDI HAŠKOG SUDA, ODRŽANA MINUTA ŠUTNJE, GLASNOVIĆ BIJESAN: /

'Samo se ti smij, dođi poslije van!'

"Nismo htjeli da se naša nazočnost shvati kao nepriznavanje presude, što odgovorni političari ne mogu činiti. Iz riječi neprihvatljiva iz izjave ne može se shvatiti hoćemo li je priznati. Sudjelovat ćemo, nadam se, u izradi najavljene deklaracije i u usaglašavanju", kazao je.

'Nismo htjeli odavati počast zločincu'

Na upit mogu li se prihvaćati presude AntiGotovini i MladenuMarkaču, a ovu ne, Bauk je odgovorio da je to pitanje za ozbiljnu raspravu, a ne izjavu u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je donijela Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom, jedna je od utemeljiteljica tog suda. Čini mi se da je dio sudaca koji je jučer donio presudu sudjelovao i u Žalbenom vijeću za generala Gotovinu, a tada je presuda bila prihvatljiva", kazao je.

Bauk poručuje i da SDP-ovi zastupnici, svi osim DomagojaHajdukovića, nisu sudjelovali u minuti šutnje na početku zasjedanja Sabora jer se nisu htjeli dovesti u situaciju da sudjeluju u odavanju počasti pravomoćno osuđenom ratnom zločincu u najvišem hrvatskom zakonodavnom tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a DavorBernardić Jandrokovićevu izjavu smatra propagandom na mrtvima i na ljudskoj tragediji.

"Nema udruženog zločinačkog pothvata, nema agresije na BiH i mislim da je Hrvatska u tome jedinstvena. Ova presuda ima elemente nepravednosti, ali s tim ćemo morati živjeti", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov PeđaGrbin samo je kratko kazao da izjava koju je pročitao predsjednik Sabora nije njegova izjava.

"To nije moja izjava i nije dana u moje ime. Zato nisam sjedio u Saboru", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Mosta BožoPetrov rekao je kako mu je žao što saborska oporba nije našla razlog da oda počast svim žrtvama.

"No, o tome neka sami govore", poručuje Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni Petrov ne prihvaća presudu

I on presudu Haškog suda smatra nepravednom, a nada se da će svi oni, koji su ranije sudjelovali u bivšim vladama a nisu se dovoljno potrudili, naučiti lekciju iz jučerašnjeg događaja kako bi se ispravile pogreške za budućnost.

Petrov je, na novinarski upit, rekao i da ne prihvaća presudu jer je nepravedna. Naveo je i da je saborski Klub Mosta na jučerašnjoj sjednici saborskog Predsjedništva dao mandat predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću da se izrazi sućut i upozori da je ovakva presuda nepravedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Također, dodao je, Most smatra i da bi se svi trebali upitati zbog onoga što se dogodilo, sve analizirati i ispraviti pogreške.

HrvojeZekanović (Hrast) ocijenio je je ponašanje oporbe sramotom. "Kao da živimo u dvije odvojene države, nemam riječi. O ključnim nacionalnim temama potreban je konsenzus, a oni su svojim nedolaskom pokazali tko su i što su", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zekanović smatra da hrvatski narod i svi hrvatski domoljubi "neće i ne smiju prihvatiti presudu".

'Srbija se izvukla bez ožiljaka'

"Nažalost, dali smo legitimitet Haškom sudu, na njega smo pristali kao žrtva, smatrajući da će nepristrano vrednovati tu žrtvu i presuditi svima odgovornima, ali ispalo je upravo suprotno. Oni koji su započeli rat, Srbija, izvukli su se bez ožiljaka, a Hrvatske je optužena za zločine, iako je vodila obrambeni rat", rekao je Zekanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnica Nezavisnih za Hrvatsku BrunaEsih smatra da se neki u oporbi ponašaju dosljedno samima sebi.

"Što se tiče oporbe, mogu samo reći da se neki ponašaju dosljedno samima sebi, to im je jedini plus, dok postoje i mnogi koji su se jučer strahovito šokirali i iščuđavali nečemu što je bilo sasvim izgledno", rekla je Esih novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Sada ćemo postavljati pitanja o posljedicama, s njima ćemo se baviti i s ovom tragičnom smrću, za koju osobno ne želim da ostane samo na tome, nego da se doista svi skupa trgnemo. Kao i uvijek, nitko se neće baviti uzrocima, odnosno s onim što je dovelo do svega ovoga", kaže Esih.

Poručila je da treba otkriti tko je još od '90-ih "zakuhavao i usmjeravao cijelu tu priču do ovoga što smo jučer imali prilike gledati" i ustvrdila da su mnogi u tome sudjelovali tako što su bili "politička klatila, denuncijatori", te da iza svega stoji "isti kontraobavještajni potpis".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužila je Haški sud da je "usmjeravao presude na politički način", a jedino u slučaju Srebrenice je posao obavio onako kako bi svako sudište trebalo raditi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo