BURNO U SABORU / Jandroković dijelio opomene, Orešković: 'Sve za što se Hrvatska izborila u ratu, vi HDZ-ovci uništili ste i opljačkali u miru'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Orešković je HDZ-ove zastupnike prozvala da donošenjem zakona 'ovako na silu', uz protivljenje domaće i strane stručne javnosti, oporbe, pokazuju da je 'HDZ bila i ostala, stranka koruptivnih, opasnih namjera'

13.12.2021.
11:44
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor u srijedu završava redovno jesensko zasjedanje. Danas zastupnici raspravljaju konačan tekst Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojem oporba nalazi niz zamjerki, a koje saborska većina i Vlada odbacuju.

Zbog vrijeđanja HDZ-a tijekom saborske rasprave o konačnom tekstu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrekao je opomenu zastupnici Centra i bivšoj šefici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Daliji Orešković. Ona je kazala da je neosporno da u Saboru "ima dovoljno poslušnika koji će izglasati novi zakonski prijedlog".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orešković: 'HDZ je bila i ostala stranka koruptivnih namjera'

Orešković je poručila HDZ-u da nema legitimitet za donošenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kako njegovim donošenjem "na silu" pokazuje da je bila i ostala "stranka koruptivnih, opasnih namjera", iz HDZ-a su joj žestoko uzvratili.

"Sama činjenica da nam politička stranka, koja je pravomoćno osuđena za korupciju, kroji antikorupcijsku politiku, pokazuje koliko je država trula, koliko je srušena, sve za što se Hrvatska izborila u ratu, vi HDZ-ovci uništili ste i opljačkali u miru", izjavila je zastupnica uoči saborske rasprava o konačnom tekstu spomenutog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'IZA PLENKOVIĆA OSTAJE SPALJENA ZEMLJA' /

Dalija Orešković: 'Zašto premijer tako gorljivo brani Žalac? To je jasna uputa... Trebao je otići davno, zbog puno teže afere'

Image
'IZA PLENKOVIĆA OSTAJE SPALJENA ZEMLJA' /

Dalija Orešković: 'Zašto premijer tako gorljivo brani Žalac? To je jasna uputa... Trebao je otići davno, zbog puno teže afere'

HDZ-ove zastupnike je prozvala da donošenjem zakona "ovako na silu", uz protivljenje domaće i strane stručne javnosti, oporbe, pokazuju da je "HDZ bila i ostala, stranka koruptivnih, opasnih namjera".

Marin Piletić (HDZ) joj uzvraća da vrijeđa zastupnike HDZ-a, a i sama je kršila Zakon o sprječavanju sukoba interesa u kojem jasno piše da se predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ne može baviti politikom. "A upravo je ona svoju ulogu predsjednice učinila dominantno politički istaknutom", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vrijeđate i omalovažavate članove HDZ-a'

Da je Orešković "apsolutno vrijeđala", suglasio se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je Piletiću ipak izrekao opomenu, jer je replicirao, na što poslovnički nije imao pravo.

I Branko Bačić (HDZ) kolegici poručuje da vrijeđa i omalovažava članove HDZ-a i poziva je da, prije nego na taj način govori o HDZ-u, objasni kako je ona bez javnog natječaja, između 2500 odvjetničkih ureda došla do posla s Janafom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristeći formu zahtjeva za stankom, gotovo svi oporbeni klubovi izrazili su nezadovoljstvo konačnim tekstom zakona.

Usvojimo li zakon u formi koju predlaže HDZ, jasno je da se u Hrvatskoj više ne borimo protiv korupcije, nego širom otvaramo vrata svakom političaru da bez kontrole radi što hoće, ustvrdio je Peđa Grbin (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Urša Raukar Gamulin (ZLB) tvrdi da će predloženi zakon osnažiti korupciju u Hrvatskoj. Obmanjujete javnost kad tvrdite da se preporuke GRECO-a poštuju u zakonu, što nije istina, rekla je ministru pravosuđa Ivanu Malenici.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo