IZVANREDNA KONFERENCIJA ZA NOVINARE / Grčić i Lalovac objavili mnogobrojne nove rezove

20.4.2015.
15:44
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac u Banskim dvorima održali su izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj su progovorili o mjerama u proceduri prekomjernog deficita.

"Nakon što se ispričao novinarima zbog 'neobičnog sata' u kojemu su sazvali konferenciju (poziv je novinarima stigao tek pola sata prije održavanja konferencije)", Grčić je prezentirao mjere o novim limitima u proračunu, koje se odnose na materijalne troškove i subvencije. Planiraju, kaže, uštedjeti 463 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21. travnja - dan 'D'

Grčić je, prenosi HRT, najavio uštede od 1,12 milijardi kuna (ili 0,34% BDP-a) na rashodovnoj strani. U njih su uključeni materijalni troškovi, subvencije, tu su i uštede u Hrvatskim vodama (oko 100 milijuna kuna), Hrvatskim cestama (nešto više od 100 milijuna), u FZOEU-u (oko 100 milijuna kuna), i u HZZO-u (također 100 mil. kn). Prihodovnu stranu pak povećavaju za 970 mil. kn ili 0,294% BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjenjuju da će 21. travnja biti ključni datum kada će se početi vrednovati mjere koje su predstavili.

Jedna od namjera Vlade je, kako je otkrio, izvršiti pritisak na Uprave ARZ-a, Hrvatskih cesta i HAC ONC-a, da krenu još snažnije u proces restrukturiranja. Planiraju smanjiti i deficit HŽ-a za 200 milijuna kuna i HAC-a za 50 milijuna kuna te donijeti plan restrukturiranja ovih poduzeća za razdoblje od 2016. do 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trošarinama do većih prihoda

Trošarinama na benzin i duhan povećat će prihode, ali rashode će ukupno smanjiti za 870 milijuna kuna, najavljeno je.

Parafiskalne namete kojima namjeravaju rasteretiti poduzetnike smanjit će za dodatnih 330 milijuna kuna. Spojit će najmanje 10 agencija, gdje planiraju racionalizaciju brojnih materijalnih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri su najavili da će u agencijama, zavodima i institutima ograničiti službena putovanja, nabavku novih automobila, ugovore o djelu, računalne usluge, telefone - pa čak i uredski materijal. Kako planiraju, na ovim stavkama štedjet će se 10 posto u odnosu na planirane rashode u 2015. i na razini godine uštedjeti oko pola milijarde kuna.

Štedjeti se počinje - odmah

"Niti jedna od agencija ne smije biti u prostoru koji je skuplji od 11 eura po metru kvadratnom. Ako spajate neke institucije vama je najbitnije imati stručnjake. Moramo priznati da će tu morati biti ušteda. Cijela ova priča počinje odmah", kazao je Lalovac ističući da će za neke stvari agencije imati i prilagodbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljeno je da se rebalans proračuna može očekivati krajem godine i da ga, kako se spekulira, neće biti u lipnju. Sve se radi, poručili su Lalovac i Grčić, ne isključivo radi Europske komisije već prije svega za naše gospodarstvo, privatni sektor i konkurentnost.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo