istraživanje PUZ-a /

Iznenađujući rezultati: Mladi delinkventi manje uzimaju drogu, a nasilje buja na društvenim mrežama

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U akciji su sudjelovala tri roda policije (temeljni, kriminalistički i prometni), a surađivali su i s Državnim inspektoratom

25.9.2019.
17:08
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) u srijedu je predstavila rezultate skupa preventivno-represivnih mjera koje su proveli tijekom tri vikenda. Rezultati su pokazali da se smanjio broj mladih koji konzumiraju drogu te da se vršnjačko nasilje s ulice preselilo - na društvene mreže.

Akcije su ponajprije usmjerili prema mladima i maloljetnicima, ali i prema roditeljima kojima žele pomoći u prepoznavanju rizičnog ponašanja djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilježimo pad mladih počinitelja koji konzumiraju droge, a tome pomaže što policija kontinuirano provodi interaktivne radionice s mladima u odgojno-obrazovnim ustanovama", poručila je glasnogovornica PUZ-a Marija Goatti.

Dodaje kako mladi prekršitelji najčešće djeluju u grupama, čemu pridonose droge i alkohol. Također primjećuju da se vršnjačko nasilje s ulica preselilo na društvene mreže, na kojima se bilježi porast prekršaja računalnih prijevara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija u suradnji s Državnim inspektoratom

Kriminalistica Rosana Kišur naglasila je kako su u akciji sudjelovala tri roda policije (temeljni, kriminalistički i prometni), a surađivali su i s Državnim inspektoratom.

Akcijom je obuhvaćeno 256 lokacija poput trgova, ulica i školskih igrališta te 154 ugostiteljska ili trgovačka objekta.

Policija je identitet provjeravala 356 puta, pri čemu je zatečeno 48 maloljetnika mlađih od 16 godina koji su bili vani nakon 23 sata bez pratnje starije osobe. Tada maloljetnike privode u postaju, zovu roditelje te ih sve zajedno upoznaju sa zakonima i počinjenim prekršajem.

Prekršaj po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira počinilo je 28 maloljetnika pri čemu najčešće konzumiraju droge (džoint), alkohol te su skloni vikanju i urlanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se alkohola tiče, tek kada policajci po drugi put zateknu maloljetnika koji konzumira alkohol, onda ga prijavljuju Prekršajnom sudu. Pušenje džointa odmah se kažnjava.

"Također u suradnji s Državnim inspektoratom utvrdili smo sedam prekršaja usluživanja alkoholnih pića mlađima od 18 godina u ugostiteljskim objektima te jedan prekršaj prodaje duhanskih proizvoda maloljetnoj osobi", kazala je Kišur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Djeca - prijatelji u prometu'

Naglašeno je kako je u akciji presudna komunikacija s roditeljima. Ako se prekršaji ponavljaju, kriminalističkoj policiji to je znak da se obitelj treba istražiti kako bi joj se pomoglo na prikladan način.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PUZ-a Tihomir Svatoš predstavio je akciju "Djeca - prijatelji u prometu" koja se i dalje provodi.

Nadzirali su prekršaje u blizini škola, od kojih su najčešći neprilagođena brzina, nepropisno parkiranje i nevezivanje pojasa, a kazna je podignuta s 500 na 1000 kuna.

U akciji su uhvatili dvoje maloljetnika mlađih od 18 godina za upravljačem vozila bez vozačke dozvole i 16 mladih vozača pod utjecajem alkohola i droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo