UVOĐENJE FEMICIDA / Izmjene u Kaznenom zakonu: Za svako ubojstvo bliske osobe dugotrajni zatvor

Image
Foto: Shutterstock

Iz odgovora Ministarstva pravosuđa proizlazi da će se mijenjati i tekst članka koji definira svako teško ubojstvo, bez obzira na spol žrtve

10.1.2024.
10:07
Shutterstock
VOYO logo

Izmjene Kaznenog zakona, koje predviđaju uvođenje femicida kao samostalnog kaznenog djela pod nazivom Teško ubojstvo ženske osobe, trebalo bi se najkasnije do kraja siječnja naći pred Vladom, piše u srijedu Jutarnji list.

Sudeći prema odgovorima Ministarstva pravosuđa, na primjedbe na zakon pristigle u javnoj raspravi iz redova nevladinih udruga, sudaca te pravobraniteljstava, prvotna definicija djela bit će proširena te se djelo neće odnositi na svako ubojstvo bliske ženske osobe, kao što je bilo planirano, nego na rodno utemeljeno ubojstvo ženske osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREMIJER PLENKOVIĆ: /

'Vlada izmjenama niza zakona osnažuje položaj žrtve nasilja, podiže kazne za počinitelje i uvodi kazneno djelo femicida'

Image
PREMIJER PLENKOVIĆ: /

'Vlada izmjenama niza zakona osnažuje položaj žrtve nasilja, podiže kazne za počinitelje i uvodi kazneno djelo femicida'

Pritom će "rodno utemeljeno nasilje" biti definirano u članku 87., koji donosi značenja pojedinih izraza u Kaznenom zakonu (poput definicija zločina iz mržnje, imovinske koristi ili službene tajne), a koja će u potpunosti biti preuzeta iz Istanbulske konvencije.

Mijenja se i tekst članka koji definira teško ubojstvo

U članku 3. Konvencija propisuje da "rodno utemeljeno nasilje nad ženama označava nasilje usmjereno na ženu zbog toga što je žena ili koje nerazmjerno pogađa žene". No, osim uvođenja femicida, u Kaznenom će se zakonu, proizlazi iz odgovora Ministarstva pravosuđa, mijenjati i tekst članka koji definira svako teško ubojstvo, bez obzira na spol žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je u stavku 3. opisa tog djela propisano da će onaj tko "ubije blisku osobu koju je ranije zlostavljao" biti kažnjen kaznom od najmanje deset godina zatvora ili kaznom dugotrajnog zatvora.

Dvije odvojene stavke

Protivnici uvođenja femicida, među kojima je i dobar dio sudaca, upozoravali su tijekom javne rasprave da s ovakvom postojećom definicijom u Kaznenom zakonu Hrvatskoj nije potreban femicid kao posebno djelo te da bi takvo djelo bilo diskriminatorno prema svim žrtvama muškog spola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonodavac je, pak, odgovorio da sudska praksa pokazuje da su suci izrazito rijetko posezali za ovom kvalifikacijom djela u slučajevima ubojstva žena, a i kad su to činili, izricali su najblaže kazne. Sada će se ta stavka podijeliti na dvije odvojene stavke te će se teško ubojstvo kao kvalificirani oblik moći počiniti na štetu bliske osobe te na štetu bilo koje osobe (ne nužno bliske) koju je počinitelj prije zlostavljao, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.

POGLEDAJTE VIDEO: Blagdanima veći rizik za nasilje. Psihijatar nakon strave u Velikoj Gorici: 'Često ne reagiramo, mislimo da će proći'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo