NASILJE NAD ŽENAMA / Usuglašena definicija femicida koja ulazi u Kazneni zakon. Kazna ostaje ista: najmanje deset godina zatvora

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Femicid definitivno postaje zasebno djelo u novom Kaznenom zakonu. Nova odredba definirat će da je femicid 'rodno uvjetovano ubojstvo ženske osobe'

24.11.2023.
11:31
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Usuglašena je definicija femicida pa će ubojstvo ženske osobe zamijeniti rodno utemeljeno ubojstvo, piše u petak Jutarnji list.

Femicid definitivno postaje zasebno djelo u novom Kaznenom zakonu, no njegova definicija, koju su u javnoj raspravi kritizirali svi - od nevladina sektora, preko pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić i sveučilišnih profesora do predstavnika državnih odvjetništava i sudaca - stubokom će se promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radna skupina za unaprjeđenje zakonodavnog okvira zaštite od nasilja nad ženama, koja je prije nekoliko godina formirana pri Ministarstvu pravosuđa i koja je iznjedrila i postojeći prijedlog Kaznenog zakona, sastala se sredinom ovoga tjedna i usuglasila temeljni prijedlog nove definicije femicida.

Image
ODLUKA SUCA ISTRAGE /

Osumnjičen za ubojstvo djevojke u Osijeku: Mladom policajcu određen istražni zatvor od mjesec dana

Image
ODLUKA SUCA ISTRAGE /

Osumnjičen za ubojstvo djevojke u Osijeku: Mladom policajcu određen istražni zatvor od mjesec dana

Kako neslužbeno saznaje Jutarnji list - službenih informacija nema jer je svim članicama i članovima naloženo da ne iznose detalje sastanka - usuglašeno je da će u Kazneni zakon uvrstiti termin "rodno uvjetovano nasilje", i to u čl. 87 koji sadrži definicije i značenje izraza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno taj članak definira 31 različit izraz - primjerice, što je u smislu Kaznenog zakona dijete, što zločin iz mržnje - a sada će se dodati i 32. točka, koja će definirati što je rodno utemeljeno nasilje.

Kako saznajemo, definicija će potpuno biti preuzeta iz Istanbulske konvencije i glasit će: rodno utemeljeno nasilje nad ženama označava nasilje usmjereno na ženu zbog toga što je žena ili koje nerazmjerno pogađa žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama definicija femicida, odnosno teškog ubojstva ženske osobe, ostaje u novouvrštenom članku 111a, kao posebno istaknut oblik teškog ubojstva koje je definirano osnovnim, 111. člankom. No, umjesto postojeće predložene definicije prema kojoj je teško ubojstvo ženske osobe definirano kao "ubojstvo bliske ženske osobe" bez potrebnih dodatnih kvalifikacija, nova odredba definirat će da je femicid "rodno uvjetovano ubojstvo ženske osobe".

Propisana kazna će ostati ista - najmanje deset godina zatvora, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: 'Kada se dogodi femicid vlasti ništa ne rade': U samo protekla 24 sata evidentirano je 18 nasilja u obitelji

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo