Problem deložacija / Izmjene ovršnog zakona: i dalje je agenda 'razduži, iskući, iseli', potreban novi zakon

Ovoga tjedna na Vladi će se naći izmjene zakona koji bi trebao upravo štititi jedinu nekretninu od ovrhe. Bit će to privremene mjere dok se ne donese novi zakon

3.7.2017.
19:10
VOYO logo

Javnost je već navikla na prizore deložacija. Izmjene Ovršnog zakona trebale bi osigurati da ih bude što manje.

"Vlada će temeljem analize još dodatnih informacija predložiti određene izmjene, one će biti na vladi već ovaj četvrtak", kazao je premijer Andrej Plenković. Usvoji li Sabor izmjene, nitko neće moći ostati bez krova nad glavom za dug manji od 20 tisuća kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je upravo danas bila gospođa u sudnici koja je ostala bez nekretnine zbog duga od 9000 kn. U Hrvatskoj vi možete zbog jedne lipe duga ostati bez nekretnine u kojoj živite", kazao je Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda.

Samo izmjene zakona neće biti dovoljne - slažu se svi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da se ovim promjenama stvarno neće ništa promijeniti. I dalje je agenda razduži, iskući, iseli. Pozivamo Bošnjakovića da krene odmah sada s potpuno novim Ovršnim zakonom", kaže Danijel Galović, supredsjednik Slobodne Hrvatske.

Zastupnik Goran Aleksić predlaže da, umjesto banke, dužnik dobije priliku da sam proda stan koji ne može otplaćivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od prijedloga je taj da se omogući dužniku koji ne može plaćati svoj kredit da zahtjeva od banke da mu ispostavi pismo namjere u kojem piše da on može prodati svoju nekretninu za vrijednost 80 posto duga a da će 20 posto duga otplatiti nekim novim kreditom", kazao je saborski zastupnik Goran Aleksić (SNAGA).

Sve su to ideje za sasvim novi zakon koji je već najavljen, a 'kozmetičke' izmjene za ovo ljeto odnosit će se na:

- zabranu ovrhe nekretnine za dugove ispod 20 tisuća kuna
- dodjelu državnog stana na 18 mjeseci za deložirane građane
- zaštitu ovrhe 3/4 plaće, umjesto dosadašnje 2/3

U Hrvatskoj je blokirano više od 330 tisuća građana. Sindikat učitelja danas objavljuje: među njima je 1340 učitelja i nastavnika. Tu je i 40-tak tisuća umirovljenika - što nije ni čudo jer, kaže Kolakušić, gotovo 95 tisuća umirovljenika ima prosječnu mirovinu od samo 230 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko imate mirovinu 230 kn mi vam ovršavamo 70 kn, ako imate mirovinu 1000 kn mi vam ovršavamo 300 kn. Hoće li to sada spasiti građane pa neće biti 300 kn nego 270? Ispod 1600 kn se ne smije ovršiti ništa!", kaže Mislav Kolakušić.

Veliki je to izazov za Vladu i Sabor koji, nakon ovih vatrogasnih mjera, trebaju pronaći kvalitetan zakon koji će riješiti jedan od gorućih problema u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo