većinom glasova / Izmijenjen saborski Poslovnik: pogledajte o čemu se radi

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ovci su, naime, sukladno prethodnim najavama šefa njihovog saborskog kluba Arsena Bauka, mogli glasovati prema savjesti

23.3.2018.
12:05
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Sabor je u petak većinom glasova izmijenio svoj Poslovnik, čime je konačno stavljena 'točka na i' jednomjesečnom prepucavanju vladajućih i oporbe o toj temi započetoj još početkom ožujka cjelonoćnom maratonskom saborskom raspravom.

Za izmjene Poslovnika glasovao je 91 zastupnik, protiv ih je bilo 18, dok ih je sedam bilo suzdržanih. SDP-ovci su, naime, sukladno prethodnim najavama šefa njihovog saborskog kluba Arsena Bauka, mogli glasovati prema savjesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burna saborska rasprava oko Poslovnika bila je rezultirala podnošenjem 500-tinjak oporbenih amandmana, među kojima je bila većina opstruktivnih, kao znak nezadovoljstva zbog, kako su ocijenili, pokušaja redukcije njihovih zastupničkih prava.

Kompromis HDZ-a i SDP-a postignut je tek iz trećeg pokušaja na sjednici saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici vladajuće većine tako su pristali popustiti SDP-u te oporbi dati pravo da uvrštava u dnevni red točke koje su joj važne, i to na način da će se u roku od sedam dana raspraviti o točki koja se na dnevnom redu nalazi najmanje 60 dana, ali uz potpise 30 zastupnika.

Prihvaćen je i kompromis da prvog dana zasjedanja u tjednu klubovi zastupnika mogu slobodno govoriti o temama koje smatraju važnim, odnosno, zatražiti stanke od 9,30 do 10,45 sati dok bi u sve ostale dane stanka bila u razdoblju između 13 i 14,15 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnicima koji nisu članovi nijednog kluba omogućava se jednom tjedno zatražiti stanku, što je bio prijedlog nezavisnog Vlahe Orepića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo