NAJGORI SCENARIJ / Što ako izgubite vozačku dozvolu u inozemstvu? Jednu stvar obavezno provjerite prije puta

Image
Foto: MUP

Prije nego što krenete na put u inozemstvo, provjerite je li rok valjanosti vaše vozačke dozvole istekao

2.4.2024.
22:23
MUP
VOYO logo

S toplim danima ali brojnim neradnim danima koji nas čekaju mnogi Hrvati odlaze na odmor. I ne samo na Jadran već i preko granice. Pripremili ste se, spakirali stvari, ponijeli dokumente... A ono što je važno je da svoje osobne dokumente kada idete u inozemstvo držite na oku. Idete li automobilom dobro provjerite svoju vozačku dozvolu. Moglo bi biti problema ako je istekla. No, može vam se dogoditi i onaj najgori scenarij, da izgubite vozačku dozvolu u inozemstvu. Donosimo detalje što napraviti u tom slučaju.

Image
CIJENA VARIRA /

Istekla vam je osobna? Evo što vam sve treba za novu, koliko će koštati i kad će biti gotova

Image
CIJENA VARIRA /

Istekla vam je osobna? Evo što vam sve treba za novu, koliko će koštati i kad će biti gotova

Obavezno provjerite važenje vozačke dozvole

Prije nego što krenete na put u inozemstvo, provjerite je li rok valjanosti vaše vozačke dozvole istekao. Ako vaša vozačka dozvola istekne za vrijeme putovanja u inozemstvu, ona automatski postaje nevažećom i druge je zemlje vjerojatno neće priznati. Morate znati da ne možete voziti u drugoj državi samo s privremenom vozačkom dozvolom ili potvrdom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što napraviti ako izgubite ili vam je ukradena osobna?

A što ako vam se dogodi da izgubite ili vam je ukradena vozačka dozvola. Prvo kontaktirajte mjesnu policiju i vaš konzulat ili veleposlanstvo te ih obavijestite o tome. Konzulat vaše države kontaktirat će s nacionalnim tijelima koja su izdala vašu vozačku dozvolu (koja će provjeriti je li dozvola ograničena, privremeno oduzeta, ukinuta ili povučena). Na temelju informacija koje im dostavi konzulat, policija može izdati privremenu ispravu s kojom u toj državi možete upravljati vozilom u ograničenom kratkom razdoblju.

Važno je napomenuti da vozačku dozvolu možete zamijeniti samo u državi u kojoj imate uobičajeno boravište. Privremene dozvole i potvrde izdane radi privremene zamjene izgubljene ili ukradene dozvole nisu automatski priznate u ostalim državama EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče samog putovanja građani EU-a imaju pravo slobodno putovati u 27 država članica EU-a i Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku (zemlje koje nisu članice EU-a, ali su članice schengenskog područja ) s važećom putovnicom ili nacionalnom osobnom iskaznicom. Putna isprava mora važiti na dan putovanja. Djeca i maloljetnici moraju imati vlastitu putovnicu ili osobnu iskaznicu. Više o svemu možete pročitati ovdje.

POGLEDAJTE VIDEO: Strašna nesreća: Kamion naletio na kolonu vozila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo