IMAMO RAZLOGA ZA ZADOVOLJSTVO / Hoćemo li ove godine 'skinuti' rekord? Izgleda da je pred nama sjajna turistička sezona, HTZ nam je otkrio brojke

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Pitali smo Hrvatsku turističku zajednicu kako su zadovoljni dosadašnjim tijekom turističke sezone

25.6.2023.
8:00
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Turistička sezona u Hrvatskoj je započela, a od početka godine najavljuje se kako bi ova sezona mogla biti jednaka, pa čak i bolja od rekordne 2019. godine. No, posljednjih dana na društvenim mrežama pojavile su se pojedine teze da turista nema, odnosno da ih ima manje nego što se to očekivali.

Kako bismo provjerili tezu o "manjku" turista, javili smo se Hrvatskoj turističkoj zajednici iz koje su nam odgovorili da su zadovoljni dosadašnjim tijekom turističke sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon odlične predsezone ulazimo s optimizmom u glavni, ljetni dio turističke godine", kazali su nam.

Prema sustavu eVisitor na razini cijele godine bilježimo oko 5,5 milijuna dolazaka i preko 20 milijuna noćenja što u odnosu na lani predstavlja rast od 17% u dolascima i 11% u noćenjima, dok navedeno u odnosu na 2019. predstavlja izjednačenje u dolascima te rast od 6% u noćenjima, dodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HTZ-a kažu da očekuju odlični glavni dio turističke godine te da su povratne informacije od partnera s naših najvažnijih tržišta iznimno dobre. "No moramo istaknuti kako veliki dio svojih promotivnih aktivnosti i rada usmjeravamo u pozicioniranje Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije. Ovdje vidimo priliku i na dalekim tržištima s obzirom na njihovu aktivnost tijekom cijele godine. Trendovi se mijenjaju i sve je više gostiju koji predsezonu i posezonu vide kao svoje idealno vrijeme za odmor bez visokih temperatura, neizbježnih pritisaka i gužvi u destinaciji te nižih cijena", dodali su iz HTZ-a.

Premašit ćemo rekordnu 2019.?

"Na temelju dosadašnjih trendova i rezultata, kao i na temelju najava partnera, možemo reći kako se u ovoj godini očekuje potpun oporavak hrvatskog turizma, odnosno očekujemo kako ćemo premašiti turistički promet iz rekordne 2019. godine", kažu iz HTZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No naglašavamo kako je došlo vrijeme da napravimo odmak od samih brojki koje promatramo u kontekstu trendova u pojedinom dijelu godine i damo naglasak na razvoj novih doživljaja i motiva dolazaka u pred i posezoni. Fokus svih u turističkom sektoru mora biti na održivosti hrvatskog turizma“, rekli su iz Hrvatske turističke zajednice za Net.hr.

Image
MRTVI PIJANI, GOLI... /

Nemamo samo mi problem s razularenim turistima: 'Vikao sam mu da izađe iz vrta, a kad se okrenuo, hlače su mu bile pune go*ana'

Image
MRTVI PIJANI, GOLI... /

Nemamo samo mi problem s razularenim turistima: 'Vikao sam mu da izađe iz vrta, a kad se okrenuo, hlače su mu bile pune go*ana'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo