Nisu ga baš prihvatili / Izglasan je zakon koji donosi strože mjere. Oporba skeptična: 'Opet srljate sa sistemom, možda i ćorava kokoš pogodi'

Oporbeni zaključak je da je zdravstveni sustav pred kolapsom, a kako vladajući ne žele konsenzus, time su preuzeli odgovornost isključivo na sebe

4.12.2020.
19:00
VOYO logo

Zakon koji donosi strože mjere i kazne poslijepodne je izglasan u Saboru. Vladajući su tako još jednom demonstrirali jedinstvo i tanku, ali čvrstu većinu od 76 ruku.

Oporbena ustrajnost da je nužna dvotrećinska većina nije ih se dojmila, ali će Vlada Saboru svakih nekoliko mjeseci dok epidemija traje - podnositi račune. 

"Utvrđujem da je 129 zastupnika glasovalo, 76 za, 53 protiv te je na taj način donesen Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti", ustvrdio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nema više zezancije /

Stižu uskoro! Sabor izglasao kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera - nenošenje maske 500 kuna

Image
nema više zezancije /

Stižu uskoro! Sabor izglasao kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera - nenošenje maske 500 kuna

No, ne bez prethodnih kritika ujedinjene oporbe koja je i boksačkim rječnikom pokušala poentirati.

"Vrijeme je da parlamentarna većina prizna da smo iz domene obične zaštite zdravlja i članka 16. došli u kategoriju velike prirodne nepogode iz članka 17. Ustava i ako se traži teška mjera, onda o njoj treba odlučiti i teška, odnosno, dvotrećinska većina", kazao je SDP-ov zastupnik Arsen Bauk. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I da s obzirom na to da ograničavamo pravo poput nepovredivosti doma i pravo okupljanja moramo imati dvotrećinsku većinu", rekao je Tomislav Tomašević. 

No u HDZ-u se nisu dali smesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smeta li oporbi način donošenja zakona sa 76 ruku ili meritum - same mjere. Kako ste vi rekli boksački, to je tehnički nokaut, a onda je klasični nokaut lišavanje slobode, a on se u Saboru donosi sa 76 ruku", pita se Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Oporbeni zaključak je da je zdravstveni sustav pred kolapsom, a kako vladajući ne žele konsenzus, time su preuzeli odgovornost isključivo na sebe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opet srljate sa sistemom, možda i ćorava kokoš pogodi", izjavio je MOST-ov zastupnik Božo Petrov. 

Da raspon kazni otvara prostor za korupciju, tvrde pak u Domovinskom pokretu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako možete jednom inspektoru dati takav alat da dođe nekom na vrata i kaže 'ja ću vas kazniti s 10.000 kuna ili 40.000 kuna pa se idemo dogovoriti'", pitao se zastupnik Domovinskog pokreta Milan Vrkljan. 

Sabor je Vladu zadužio da mu tri puta godišnje dostavlja izvješće o provedbi mjera dok traje epidemija, a oporbeni zahtjev da to bude jednom mjesečno, dobio je crveno svjetlo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatnu prašinu podiglo je glasanje videovezom dubrovačkog gradonačelnika koji je u samoizolaciji, ali je istupao medijski i izlazio iz kuće.

"Ja se nalazim u pasivnoj samoizolaciji koja kaže da se taj dan ne može na okupljanja, ali se može normalno izlaziti iz kuće", rekao je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači li to da možemo i mi ostali zastupnici kad, recimo, dobijemo temperaturu, prijaviti se za on line sudjelovanje u radu Sabora", priupitala je Dalija Orešković. 

Pravila nisu jednaka za sve, zaključuju u opoziciji, a ovo bi pitanje trebalo bolje urediti saborskim  Poslovnikom. No u HDZ-u na takve opaske odmahuju rukom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo