BIRAJU NOVO VODSTVO /

Glavnom favoritu za šefa SDP-a pobjeda izbjegla za dlaku! Evo s kim će u drugi krug

Image
Foto: Danas.hr

Najviše glasova osvojio je Hajdaš Dončić kojemu je s 48,78 posto malo nedostajalo da pobjedi u prvom krugu. Idući je Paunović s 20,65 posto glasova, a treći je Keser s 10,51 posto

14.9.2024.
20:46
Danas.hr
VOYO logo

Aktualni potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović odmjerit će snage u drugom krugu unutarstranačkih izbora SDP-a nakon što nitko od petero kandidata nije skupio 50 posto plus jedan glas u prvom krugu kako bi zamijenio aktualnog čelnika Peđu Grbina.

Odlučili su to članovi stranke koji su u subotu na unutarstranačkim izborima birali novo vodstvo stranke. Osim predsjednika stranke, oko 22 tisuće SDP-ovaca s pravom glasa po načelu jedan član-jedan glas biralo je i Glavni odbor te Predsjedništvo. Drugi krug izbora za lidersku poziciju održat će se za tjedan dana, u subotu 21. rujna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za čelno mjesto glavne oporbene stranke borilo se petero kandidata, uz Hajdaš Dončića i Paunovića u konkurenciji su bili potpredsjednica Foruma žena Sanja Major, načelnik općine Kalnik Mladen Kešer i bivši ministar rada Mirando Mrsić koji sada otpadju iz utrke.

Najviše glasova osvojio je Hajdaš Dončić koji je slovio za favorita, te mu je s 48,78 posto malo nedostajalo da pobjedi u prvom krugu. Idući je Paunović s 20,65 posto glasova, a treći je Keser s 10,51 posto. Mrsić je u prvom krugu dobio 10,12 posto glasova, a najmanje su povjerenja SDP-ovci iskazali Major koja je dobila 9,97 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izborima je glasalo tek 40 posto članova stranke odnosno njih 8588 na 267 biračkih mjesta. Mrsić i Keser su nakon objave rezultata kolege iz stranke pozvale da u drugom krugu glasaju za Paunovića.

U političkim i medijskim kuloarima neslužbeno se kao favorit spominjao Hajdaš Dončić kojeg se smatra kandidatom kontinuiteta dosadašnje politike Iblerovog trga. Ostalih četvero kandidata u kampanji su kritizirali otuđenost rukovodstva od članstva na terenu, udaljavanje od socijaldemokratske politike, bezidejnost, nejasnu ideološku profilaciju stranke, koketiranje s desnicom, a neki su zagovarali i potrebu emancipacije SDP-a od Zorana Milanovića i politike koju vodi.

Image
UNUTARSTRANAČKI IZBORI /

Mišela Jakšića iznenadilo pitanje naše novinarke: 'Nema u SDP-u toga'

Image
UNUTARSTRANAČKI IZBORI /

Mišela Jakšića iznenadilo pitanje naše novinarke: 'Nema u SDP-u toga'

Peti predsjednik SDP-a

SDP bira petog šefa stranke nakon Ivice Račana koji je SDP vodio 17 godina, Zorana Milanovića koji je predsjednik bio devet godina, zatim Davora Bernardića i Peđe Grbina koji su svaki po četiri godine bili na čelu stranke.

Dosadašnji predsjednik SDP-a nije se kandidirao ni za jednu stranačku dužnost, što je i najavio još u lipnju nakon poraza na parlamentarnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu reći da mi je laknulo. S jedne strane da, neću lagati, bit će puno više vremena za obitelj i prijatelje. S druge strane, volio bih da sam imao priliku nastaviti kada su uvjeti puno bolji nego prije četiri godine kada sam preuzimao stranku", poručio je Grbin u intervjuu za RTL posljednjeg dana njegovog predsjedničkog mandata.

Grbin ostaje zastupnik u Hrvatskom saboru, a hoće li i dalje nastaviti obnašati dužnost Predsjednika Kluba zastupnika SDP-a odlučit će, kako je i sam rekao, novo vodstvo stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Razgovarali smo s Peđom Grbinom uoči izbora u SDP-u

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo