Izaberi udžbenik i dobiješ laptop, televizor...

Kako bi se 'uvalili' u pojedinu školu sljedeće četiri godine, nakladnici nastavnicima za korištenje njihovih knjiga nude bogate poklone. No, tu priča ne staje!

15.3.2010.
23:13
VOYO logo

"U našoj školi došlo je do problema prilikom odabira udžbenika. Predsjednica školskog aktiva inzistirala je na tome da odaberemo knjige (navedeno ime jednog velikog nakladnika) iako one po kvaliteti nisu najbolje. Nisam znala pravi razlog, dok mi ravnatelj nije rekao da neki nakladnici profesorima nude poklone. Primjerice, kazetofone, projektore, DVD-e, kamere, laptope i ostalo", priča nekoliko nastavnika ujedno izražavajući nezadovoljstvo načinom izbora udžbenika prema novom Zakonu o udžbenicima.

'Ako netko ima takvih spoznaja, neka nam to odmah prijavi. Po zakonu nakladnici ne smiju nastavnicima dati poklon u vrijednosti većoj od 100 kuna. Sve što je iznad toga je zabranjeno i kažnjivo', prokomentirao je ministar Radovan Fuchs dodajući kako o svemu nema pojma.Neki od njih čak tvrde: "Korupcija kod odabira udžbenika ove je godine veća nego ikad."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, priča o podmićivanju već je godinama javna tajna. Pojedini nakladnici nastavnike zaista nagrađuju ukoliko za nastavu izaberu njihove udžbenike. S tom je informacijom upoznato i Ministarstvo koje je također zaprimilo nekoliko prijava.

No, situacija se, piše Jutarnji list, s novim zakonom pogoršala. Naime, on propisuje da svi nastavnici u jednoj školi isti predmet predaju po istim udžbenicima i pritom ih ne smiju mijenjati pune četiri godine. Razlog je to zbog kojeg su nakladnici ove godine odlučili više uložiti i u poklone za podmićivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priču potvrđuju i manji nakladnici ističući kako im je poznato da se konkurencija koristi nedopustivim metodama.

"Gospođa iz jedne nakladničke kuće ponudila nam je što god želimo ako uzmemo njihove udžbenike. Doslovce nam je kazala: uzmite naše knjige i televizor, projektor, laptop, što god želite, za školu i za sebe. Popravit ćemo vam krov na školi i ofarbati zidove, ako treba! A vi za sebe izaberite što želite", ispričao je jedan zgroženi ravnatelj svoj razgovor sa zaposlenicom nakladničke kuće. Tvrdi kako su se na udaru posebno našli predsjednici Školskih aktiva jer će školski aktivi biti ti koji u drugom krugu glasanja dati konačni sud o udžbenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ne nude samo nakladnici. I sami nastavnici posežu za njima kako bi omastili brk.

"Zanima me ima li vaša nakladnička kuća praksu poklanjati laptope ako odaberem vaše udžbenike. Kako se sada udžbenici biraju na duži period, čula sam dosta toga, pa me zanima vaš stav", stoji u upitu koji je od zainteresirane učiteljice dobila jedna nakladnička kuća, a koji je prenio Jutarnji list. Ta novina dodaje kako se na tržištu udžbenika godišnje se obrne oko 500 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo