ZAGREPČANI DRAMATIČNI? / Bus je trebao krenuti odavno, a vozač pije kavu. Iz ZET-a objasnili misterij voznih redova

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Povremena odstupanja uzrokuju i prometne nezgode ostalih sudionika u prometu, eventualni kvarovi vozila i radovi na prometnicama'

11.6.2024.
7:03
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Da u ZET-u nije bajna situacija, potvrđuje činjenica da traže 100 do 150 vozača, a na natječaj za posao mogu se javiti i umirovljenici.

Nedostatak radnika odražava se i na vozni red, a upravo je njegova nepravilnost ono što Zagrepčanima najviše smeta. Tramvaji ili autobusi ne pojavljuju se na vrijeme ili se uopće ne pojave. Ono što građane još više frustrira je što svjedoče prizorima vozača koji na okretištima piju kavu, iako je autobus trebao krenuti prije deset minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je nešto takvo moguće i kontrolira li itko poštivnje voznog reda, upitali smo ZET.

"Vozači ne donose samostalno odluku o kretanju sa stajališta, već to čini nadležna služba koja upravlja prometom i u slučaju poremećaja u prometu daje im naputke u kojem će trenutku krenuti prema odredištu, a kako bi se situacija na pojedinoj liniji u najvećoj mogućoj mjeri stabilizirala", kažu iz ZET-a za Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTEZ OČAJNIKA? /

ZET je u gadnim problemima, fali im 150 vozača pa posežu za penzionerima. Evo koje plaće nude

Image
POTEZ OČAJNIKA? /

ZET je u gadnim problemima, fali im 150 vozača pa posežu za penzionerima. Evo koje plaće nude

Dakle, ako vidite vozača koji ispija kavu na okretištu, a autobus je trebao krenuti prije deset minuta, to nije zbog njegovog gušta, već zato što na tijek prometa utječe niz različitih okolnosti.

"Između ostaloga i neizbježna prometna gužva dovodi do pomicanja od teorijom previđenih vremena polazaka, jer naša vozila ne prolaze fizički odvojenim koridorom. Povremena odstupanja uzrokuju i prometne nezgode ostalih sudionika u prometu, eventualni kvarovi vozila i radovi na prometnicama", dodaju iz ZET-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li Zagrepčani dramatični?

Vjerojatno nije prošao dan, a da nekome nije kasnio autobus ili tramvaj pa je kasnio ili morao ići taksijem na posao. No, kako iz ZET-a kažu, a toga smo i sami svjesni, 'promet je živi organizam na koji utječu brojni faktori i u takvim situacijama nije moguće predvidjeti i najaviti eventualne izostanke polazaka'.

Građani svoje nezadovoljstvo javnim prijevozom ističu već godinama, iz ZET-a kažu: "Jedna vozna jedinica povuče se iz prometa zbog kvara, tada se ostvaruje prvi mogući sljedeći polazak nakon što dođe zamjensko vozilo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, autobusi i tramvaji ne dolaze vam na vrijeme zbog kvarova uslijed kojih ne mogu prometovati, čeka se popravak kvara, a radne snage im nedostaje, pa se postavlja pitanje jesu li Zagrepčani ipak malo dramatični i trebaju li imati razumijevanja?

No, u jedno smo sigurni: ako grad već ulaže napore u organizacije različitih događanja, festivala i dočeka, sigurno mogu uložiti i više truda u javni prijevoz koji dnevno koristi 96.000 putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO ZET traži umirovljenike za rad. Što oni kažu? Gospođa Viktorija: 'U mirovini sam, ali radim. Meni je to divno'

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo