IZ ULJANIKA, UZ OLUJU, ISPLOVIO ZADNJI BROD, ALI KAKAV! / Polarni kruzer, prvi takav u svijetu, a vrijedi 1,5 milijardi kuna

Image
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

S dva sata kašnjenja, polarni kruzer Scenic Eclipse, posljednji brod porinut s Uljanikovih navoza u subotu navečer je malo poslije 20 sati isplovio iz pulske luke

27.7.2019.
21:46
Duško Marušić/PIXSELL
VOYO logo

Taj je brod uspio nekako "preživjeti" sve potrese i urušavanje Uljanika s obzirom na to da je upravo novogradnja 530, zadnji brod koji je prije proglašenja stečaja porinut s navoza na Uljanikovom otoku i prvi koji je usprkos stečaju dovršen i u konačnici isplovio iz Pule.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

ISPLOVIO POSLJEDNJI BROD IZ ULJANIKA: Polarni kruzer vrijedan 200 milijuna eura zaplovio prema Malti uz olujno nevrijeme

Image

ISPLOVIO POSLJEDNJI BROD IZ ULJANIKA: Polarni kruzer vrijedan 200 milijuna eura zaplovio prema Malti uz olujno nevrijeme

Tuga i jad u zraku

Prema najavama, velebni kruzer, inače prvi polarni i istraživački na svijetu, za oko pola mjeseca primit će prve turiste, a isplovio je iz pulske luke nakon što su uspješno obavljena sva testiranja opreme i ponašanja na moru. Brod, čija se vrijednost procjenjuje na oko 200 milijuna eura, u more je porinut neposredno nakon prve najave štrajka u Uljaniku, zadnjeg dana siječnja 2018. godine, i bio je zadnji u seriji tri spektakularna prototipa koja su se u istom trenutku našla na opremnim obalama pulskog škvera.

"Nekada se kod takvih situacija slavilo i nazdravljalo kao dokaz uspješnosti pulskog brodogradilišta. Danas smo pak svi tužni i upravo se tuga i jad osjeća u zraku", izjavio je za Hinu predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac dodavši kako su nekada na ovakav događaji dolazili državni dužnosnici koji su sada, kako je rekao "digli ruke od Uljanika i od brodogradnje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik želi još pet brodova

S druge strane član Vjerovničkog vijeća Uljanik Brodogradilišta Samir Hadžić potvrdio je kako je brodovlasnik Glen Moroney želi u Uljaniku graditi još pet brodova.

"Razgovarao sam danas s gospodinom Moroneyjem koji je iznimno zadovoljan izgrađenim brodom, a koliko je zadovoljan, ponajbolje govori činjenica da mu sada želja u Uljaniku izgraditi još pet brodova. No, to će sad sve ovisiti o resornom Ministarstvu i Vladi", kazao je Hadžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuma Helen Mirren

Inače, zanimljivo je da će kuma broda biti oskarovka Helen Mirren, jedna od najcjenjenijih glumica današnjice, na svečanosti krštenja koje je za 10. rujna ove godine zakazano u New Yorku. Tu vijest objavio je u petak osnivač i predsjednik uprave kompanije Glen Moroney koji je kazao kako je jedinstven brod kakav je Scenic Eclipse u ulozi kume jednostavno morao imati jednu jednako tako jedinstvenu osobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo