Nakon što su na sastanku održanom u nedjelju u Opatiji članovi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije zbog vraćanja PDV-a za ugostiteljstvo na 25 posto, najavili da će zatvoriti svoje lokale na dva sata, danas je iz Ministarstva financija stigao i odgovor.
"Mnogi ugostitelji imaju promet manji od 3 milijuna kuna i porez na dobit će im biti manji! Također, povećanjem dohotka građana promet će se ugostiteljima sigurno povećati. Nema govora o mogućem zatvaranju kafića i restorana", poručuju iz Ministarstva.
Što se tiče navoda da bi reforma mogla ugroziti 7 milijardi eura investicija u turizmu u Ministarstvu drže besmislenim i poručuju da ministar nikad ne bi vukao poteze sa takvim potencijalnim efektima.
Također, u Ministarstvu ističu i činjenicu da ovom poreznom reformom puno rade i za poljoprivredu, prije svega kroz kroz niži PDV na gnojivo i sjeme.
Dodaju da je na poreznoj reformi radilo više od 20 neovisnih stručnjaka, ali da odgovornost za reformu snosi, naravno, ministar financija.
Da podsjetimo, članovi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije dogovorili su u nedjelju u Opatiji da će zbog vraćanja PDV-a za ugostiteljstvo na 25 posto, zatvoriti svoje lokale na dva sata, a vrijeme prosvjedne akcije će odrediti naknadno, kazao je za predsjednik ceha Igor Stanger.
Na sastanku održanom u nedjelju navečer bilo je oko 300 sudionika koji su se suglasili da ne mogu opstati ako PDV na njihove usluge poraste s 13 na 25 posto.
Ceh primorsko-goranskih ugostitelja najavio je da će tražiti razgovor u ministarstvima financija i turizma. Stanger je ranije naveo da bi povećanje PDV-a na usluge u ugostiteljstvu izravno pogodovalo trgovačkim lancima koji nude rashlađena pića, sendviče i gotovu hranu.
Također je ustvrdio da će se, ako se opet uvede stopa PDV-a na usluge u ugostiteljstvu od 25 posto, u Hrvatskoj teško moći razvijati kvalitetan ili vrhunski turizam, bez dobrih i kvalitetnih restorana, a da će još teže biti moguće platiti kvalitetne ili vrhunske kuhare, konobare i drugo osoblje.