goruća tema / Ivanić Grad izgradit će nove vrtiće, a postojeći obnoviti: 'Rješavamo problem neupisane djece'

'Time bi trebali riješiti preko 200 mjesta za našu djecu i poboljšati uvjete za djecu i naše odgojitelje i tehničko osoblje', kazao je zamjenik gradonačelnika Ivanić Grada

19.10.2022.
20:45
VOYO logo

Već godinama su vrtići goruća tema, a Vlada je konačno predstavila do sada najveće ulaganje u dječje vrtiće.

Za izgradnju i opremanje spremno je, kažu, milijardu i 280 milijuna kuna i to u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno će obuhvatiti 259 vrtića čime bi se trebalo ukupno otvoriti i 17 tisuća novih mjesta za one najmlađe. Premijer Andrej Plenković najavio je da će do kraja godine biti objavljen i drugi javni poziv, u vrijednosti od 340 milijuna kuna. Ministar obrazovanja poručuje da su ovakva ulaganja važna i zbog smanjenja regionalnih razlika jer će se raspodijeliti diljem zemlje.

Novi vrtići trebali bi niknuti, a postojeći se obnoviti, i u Ivanić Gradu u kojem je RTL-ova reporterka Zorana Čičak Kulić razgovarala sa zamjenikom gradonačelnika, HDZ-ovim Tomislavom Cuvajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cuvaj je kazao kako ove godine u Ivanić Gradu nije bilo neupisane djece u vrtić.

"Bila je potreba za 96 djece gdje oba roditelja rade ili je samo jedan roditelj zaposlen. Uspjeli smo upisati svu djecu gdje oba roditelja rade u novim prostorima gdje je grad uložio preko 3 milijuna kuna da bi riješili problem neupisane djece", kazao je Cuvaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da su dobili 17 milijuna kuna dodatnih sredstava.

"Dobili smo za novi vrtić u Ivanić Gradu za 10 odgojnih skupina, 6 vrtićkih i 4 jasličke skupine i za jedan objekt u Graberju Ivaničkom, to će biti nadogradnja postojećeg objekta i time bi trebali riješiti preko 200 mjesta za našu djecu i poboljšati uvjete za djecu i naše odgojitelje i tehničko osoblje", kazao je Cuvaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe i kako je cilj gradnje novih objekata da se poštuje pedagoški standard.

"Pokušavali smo pedagoški standard poštovati u najvećoj mjeri, financirali smo trećeg odgajatelja u grupi gdje je broj djece bio prekomjeran i to nam se nije priznalo. idemo u proširenje vrtića, na taj način će se poštovati pedagoški standard, naša djeca će imati daleko bolje uvjete, a odgojitelji bolje uvjete rada", kazao je Cuvaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrtić bi se, kazao je, trebao izgraditi u roku tri godine, a to će, dodaje značiti i nova zaposlenja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo