Italija 1968.

Image

Organizacija završnog turnira pripala je Italiji. Turnir će ostati upamćen po jedinom ponovljenom finalu i jednom pobjedniku odlučenom nakon bacanja novčića. U oba slučaja sretnici su bili Talijani!

20.5.2012.
20:10
VOYO logo

Najvažnija promjena dogodila se uoči samog natjecanja - Europski kup nacija preimenovan je u Europsko prvenstvo, a zbog većeg broja prijava sustav igranja na ispadanje zamijenjen je kvalifikacijskim skupinama.

Iznenađenja nije nedostajalo – Bugari su izbacili Portugalce, Čehoslovaci su u posljednjem dvoboju u skupini kod kuće izgubili od Iraca i dalje propustili Španjolce, dok su Nijemci s Albancima odigrali samo 0:0, pa su dalje išli Jugoslaveni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrtfinale se i dalje igralo po kup-sustavu. Svjetski prvaci Englezi bili su bolji od europskih prvaka Španjolaca (1:0 i 2:1), a Jugoslavija je kući poslala Francusku (1:1 i 5:1). SSSR je jedva prošao Mađare, a Talijani još teže Bugare.

Organizacija završnog turnira pripala je upravo Italiji. Turnir će ostati upamćen po jedinom ponovljenom finalu i jedinom pobjedniku odlučenom nakon ždrijeba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jugoslavija se u finale probila slavljem protiv Engleske (1:0, strijelac Džajić), a poslije 0:0 Azzurra i Zbornaje u Napulju, te nakon 120 minuta igre, finale su izborili Talijani bacanjem novčića.

Image

Jugoslavija je u okršaju za titulu vodila golom Džajića, no u završnici su Talijani izjednačili golom Domenghinija. U produžecima  nije bilo rezultatske promjene, pa se zbog tadašnjih pravila finale moralo ponoviti dva dana poslije. S pet novih igrača Italija je na kraju slavila s 2:0, golovima Rive i Anastasija...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOMČAD PRVENSTVA:

  1.  Dino Zoff (Ita)
  2. Mirsad Fazlagić (Jug)
  3. Giacinto Facchetti (Ita)
  4. Ivan Osim (Jug)
  5. Albert Šesternev (SSSR)
  6. Bobby Moore (Eng)
  7. Angelo Domenghini (Ita)
  8. Geoff Hurst (Eng)
  9. Luigi Riva (Ita)
  10. Sandro Mazzola (Ita)
  11. Dragan Džajić (Jug)

NAJBOLJI STRIJELAC:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Džajić (Jug) - 2

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo