podmetanje ili istina /

Istražujemo: je li Agrokor, otkako je u rukama države, povećao uvoz prehrambenih proizvoda?

Muka po ruskim investitorima koji ulaze, izlaze pa djelomično opet ulaze u tu priču, sluti da su ulozi puno veći od nekoliko stotina milijuna eura

4.7.2017.
18:40
VOYO logo

VTB banka je odlučila, a agencija Reuters objavila da je spremna za novi kredit Agrokoru. Vijest stiže dan uoči vjerovničkog vijeća kompanije, na kojem će se znati tko je sve zainteresiran sudjelovati u kreditu od 480 milijuna eura, što su dosad potpisali samo Zagrebačka banka i jedan američki fond.

Većina tog novca još nije ni stigla u toranj, a neki se već pitaju što se čeka sa isplatom dugovanja prema malim dobavljačima. Tvrde da Agrokor kasni s isplatom 30-ak milijuna eura za male domaće dobavljače…i ne samo to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od najvećih uvoznika postaje Agrokor, odnosno Konzum, a naročito na području uvoza jabuka, jaja i mliječnih prerađevina", tvrdi Nenad Matić iz Zelene liste.

Obje prozivke iz koncerna su istog trenutka demantirali. Tvrde, dug će malima vratiti do kraja srpnja – a podsjećaju i da je 90 i više posto voća, povrća i jaja – na njihovim policama domaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još jednom odbijam bilo kakvu izjavu ili imputiranje Agrokoru kao tvrtki, a prvenstveno Konzumu koji se time bavi, da je generator uvoza voća i povrća, jaja, jabuka i mliječnih proizvoda", poručuje posebni savjetnik za poljoprivredu u Agrokoru Vlado ČondićGaliničić.

Na stranu najveće hrvatske tvrtke stao je i ministar.

"Još uvijek je Konzum taj koji kupuje najviše hrvatskih proizvoda. Otiđite danas u strane trgovačke lance, pa vidite koliko tamo ima hrvatskih proizvoda", kaže Tomislav Tolušić.

U prva tri mjeseca Hrvatska je poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uvezla za 620 milijuna eura – 38 milijuna više nego u istom razdoblju lani – no pritom je izvoz od 418 milijuna eura rastao brže, i to za 39 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo zaključiti da nije problem ako raste uvoz, pogotovo ako izvoz raste bržom dinamikom, i upravo tome trebaju težiti domaći poljoprivrednici, da okrupnjnivanjem i većom efikasnosti budu sposbni izaći na strana tržišta", objašnjava glavni analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić.

Kriza u Agrokoru dakle, barem zasad - nije poremetila hrvatsku robnu razmjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo