cro demoskop / Istraživanje pokazuje opasnost za SDP i HDZ. Puhovski za RTL.hr kaže: 'To bi moglo dokrajčiti bipolarni model u politici'

Image
Foto: Goran Stanzl, Robert Anić/PIXSELL

Tko su zapravo birači hrvatskih stranaka? Koja stranka ima veću podršku mladih? Donosimo odgovore iz istraživanja Cro Demoskop uz komentar Žarka Puhovskog.

8.9.2020.
12:31
Goran Stanzl, Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

Mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop za rujan, koje je za RTL provela agencija Promocija plus, pokazuje da dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora najbolje i dalje prolazi pobjednik.

Kao što smo izvijestili, HDZ je uvjerljivo na vrhu ljestvice i prvi izbor za trećinu ispitanika, odnosno 32,8 posto (32,9 posto u kolovozu). U mjesecu u kojem SDP bira novo vodstvo rejting im je gotovo dvostuko niži od vladajuće stranke - 18,4 posto (18,1 posto u kolovozu), dok je platforma Možemo! uz pad rejtinga ipak zadržala treću poziciju (8,9 posto u odnosu na 11 posto u kolovozu). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako također uz vidljiv pad, za vratom im sa sličnim rejtinzima pušu dvije desne opcije, Domovinski pokret (7,8 posto u odnosu na 8,6 posto u kolovozu) i Most (7,6 posto u odnosu na 8,3 posto u kolovozu). Slijedi Pametno s nešto iznad dva posto (2,1 posto u odnosu na 1,3 posto u kolovozu).

Ostale su opcije udaljenije: Stranka s Imenom i Prezimenom je na okruglih dva posto (2,6 posto u kolovozu), a iza njih su HSS (1,4 posto u odnosu na 1,3 posto u kolovozu) i IDS (1,3 posto u odnosu na 1,2 posto u kolovozu). Svi ostali su ispod toga, dok se istovremeno povećao postotak neodlučnih kojih je sada 11,2 posto, dok ih je u kolovozu bilo 8,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preferencije izbornih lista: Spolne skupine

Kada se o spolnim skupinama radi, za vodeći HDZ su u većoj mjeri žene, njih 36,4 posto, dok je muškaraca koji su priklonjeniji HDZ-u 29,2 posto. SDP, s druge strane, ima identičnu podršku i kod muškaraca i žena. 18,4 posto muškaraca i žena glasalo bi za, po broju saborskih mandata, najjaču oporbenu stranku. Kod Možemo! je situacija malo ipak drugačija. 9,2 posto muškaraca glasalo bi za tu političku opciju, dok su žene 8,6 posto njihovih birača, odnosno biračica. 

Domovinski pokret Miroslava Škore ima gotovo pa identičnu podršku muškaraca i žena. Tako tu stranku bira 7,9 posto muškaraca i 7,8 posto žena. Most, pak, bira 7,9 posto muškaraca, a žena 7,3 posto. Sve ostale stranke imaju gotovo pa istu podršku oba spola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

CroDemoskop - spolne

CRODEMOSKOP ZA RTL, RUJAN 2020. N:1300

Preferencije izbornih lista: Dobne skupine

A kad su u pitanju dobne skupine, prema istraživanju političkih preferencija CRO Demoskop za rujan, birači HDZ-a većinom su stariji ljudi. Tako vladajuća stranka najveću podršku ima među biračima starijima od 70 godina. Čak njih 40 posto bira stranku pod vodstvom Andreja Plenkovića. Birači u rasponu između 60 i 69 godina, njih 39,5 posto, također bira HDZ. Veliki broj birača HDZ ima i među onima starosti od 40 do 49 godina. Zanimljivo, među biračima od 18 do 29 godina, od svih stranaka, HDZ ima najveću podršku (23 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrška SDP-u podijeljena je među svim dobnim skupinama. Ipak, najveću podršku ima među biračima starijima od 70 godina. Doduše u puno manjoj mjeri nego HDZ. Dakle, 25,4 posto birača starijih od 70 bira SDP. Što se tiče ostalih dobnih skupina, situacija za SDP je slijedeća: 18-29 (15,6%), 30.39 (18,1%), 40-49 (16,2%), 50-59 (17,2%), 60-69 (18,5%).

I dok HDZ i SDP u većoj mjeri privlače građane starije životne dobi, platformi Možemo! u većoj su se mjeri okrenuli mlađi birači. Tako, ukupno gledajući, Možemo! najveću podršku ima u dobnoj skupini od 18 do 39 godina. U postocima to izgleda ovako: 18-29 (15,6%), a 30-39 (16,4%). Najmanju podršku platforma Možemo! ima među biračima starijima od 70. Njih tek samo 3,8 posto bira Možemo!.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domovinski pokret najveću podršku ima također među biračima od 18-29 (9,6%) te onima od 50-59 (9,4%). S druge strane, najmanju podršku, kao i Možemo, imaju među biračima starijima od 70 godina. Njih 5,4 posto bira Škorin pokret.

Ako je Most, u svim promjenama koje su im se dogodile, nešto dobro i kvalitetno odradio onda je to što se okrenuo mladima i što su ih mladi, očito, prihvatili kao političku opciju kojoj vjeruju. Naime, Most uvjerljivo najveću podršku ima među biračima od 18-29 godina. Njih 12,6 posto bira tu političku opciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popriličnu podršku Mostovci imaju i među onima od 30-39 godina (9,5%). A da su se svojim radom i porukama približili i malo starijima, govori podatak da dobru podršku imaju i među onima od 50-59 godina (8,6%).

Image

CroDemoskop - dobne

CRODEMOSKOP ZA RTL, RUJAN 2020. N:1300

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhovski za RTL.hr: 'Djeca se distanciraju od roditelja'

Komentirajući činjenicu da su stariji birači priklonjeniji HDZ-u i SDP-u, a mladi podršku daju Možemo, Domovinskom pokretu i Mostu, politički analitičar Žarko Puhovski za RTL.hr kaže da mladi ljudi po logici stvari traže nešto drugo, drugačije, alternativno.

"To može biti doista tako ili može biti uspješna demagogija kao što je, po mom mišljenju, kod Mosta. Djeca se počinju malo distancirati od orjentacije roditelja. Mi smo imali i u dobrom dijelu Hrvatske još imamo, tradiciju da djeca nastavljaju roditeljske orjentacije. Gdje god se oni odmiču od roditelja, to je socijalno-psihologijski napredak", kaže Puhovski i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je očito jasno je to da je samo Možemo bio sposoban iskoristiti tektonske poremećaje nakon izbora. A svi drugi su žrtve tih poremećaja ili preživljavaju kao Most", jasno će.

Na naše pitanje da li su ovakvi rezultati potencijalni problem za HDZ i SDP, naš sugovornik ističe:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je potencijalno opasno na razini nekoliko izbornih krugova, dva, tri izborna razdoblja. Neće, recimo, to imati efekte već na sljedećim izborima. SDP gubi neovisno o generacijama jer naprosto sam sa sobom ne može izaći na kraj, a HDZ dobiva zato jer pobjednik uvijek dobija još malo. Ali, na razini dva, tri izborna razdoblja to bi moglo izazvati ozbiljne promjene i eventualno dokrajčiti ovaj bipolarni model koji smo imali 20 godina", naposljetku će za RTL.hr Žarko Puhovski

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo