Istraživali Vidoševića dok je bio na čelu Hajduka

Vidoševiću je policija stavila na teret da je kao čelni čovjek Hajduka od '92. do '96.

14.12.2009.
13:47
VOYO logo

Nadan Vidošević najmanje se dvaput našao na meti policijskih istražitelja i financijske policije.

U lipnju 2000. godine splitska kriminalistička policija privela je Vedrana Rožića, Ivana Buljana – Iku i Bartula Kaleba – Jabu zbog krivotvorenja isprava i zloporabe položaja u nogometnom klubu Hajduk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaznenom prijavom obuhvaćeni su i Jure Strinić – Juko, Velimir Strinić, Stjepan Glavina, Zdeslav Alajbeg i Nadan Vidošević, no njih policija tada nije privela istražnom sucu, piše Večernji list.

Vidoševiću je policija stavila na teret da je kao predsjednik kluba od prosinca 1992. do rujna 1996. znao da Hajduk ima devizne račune u klagenfurtskoj Bawag banci, na koje su strani klubovi uplaćivali Hajduku novac od transfera igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk je u austrijskoj banci imao računa u dolarima i njemačkim markama na koje je u pet godina uplaćeno 24,9 milijuna maraka koje su klub i igrači podijelili po pola.

Novac ni u jednom trenutku nije prošao kroz hrvatske banke pa ni Hajduk ni igrači nisu platili poreze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posebnom policijskom izvještaju, upućenom županijskom državnom odvjetniku u Splitu, stoji da je Nadan Vidošević "kao odgovorna osoba u pravnoj osobi s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za HNK Hajduk u iznosu od najmanje 4,5 milijuna DEM, oštetio državni i gradski proračun".

U pet godina, koje su policiju posebno zainteresirale, Hajduk je prodao 80 igrača, od toga 36 u strane klubove. Policija navodi da su "temeljem izvadaka vidjeli da je na račun Bawag banke za transfer Bokšića u marsejski Olympique doznačeno 2,6 milijuna maraka, za Mišu u nizozemski Vittese iz Arnhema 900 tisuća maraka, iz engleskog Derby Countyja za Asanovića 2 milijuna maraka, iz Eintrachta iz Frankfurta za Mornara pola milijuna maraka, za Rapaića milijuna maraka, za Jarnija milijun dolara....”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da je dio tog novca završavao i u privatnim džepovima pa nije oštećen samo proračun nego i Hajduk, piše Večernjak.

Prethodni članci:

arti-200912110009006 arti-200912110433006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo