puno je posla / Istražili smo: Što bi Vlada sve trebala napraviti da svane i poslodavcima i radnicima?

Poduzetnica koja zapošljava 80-ero ljudi: 'Povećanje minimalne i prosječne plaće bez pomoći države nemoguće'

5.3.2019.
7:00
VOYO logo

Trebamo Hrvatsku jednakih mogućnosti za sve - izjavljuje danas premijer Andrej Plenković

Prosječna plaća mora biti 7 i pol tisuća kuna - mišljenje je predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni vrh bio je pun mudrih premisa o Hrvatskoj kakvu trebamo na konferenciji Večernjeg lista, ali put do prosperitetnijeg društva, složili su se, ne događa se preko noći.

U tekstilnoj tvrtki neto plaće u prosjeku se kreću od 4 tisuće kuna za krojačice do 7 i pol tisuća za dizajnere i voditelje. U to se uklapa i Gabrijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakome od nas bi puno zančilo kada bi ta plaća bila veća nego sada, za nekakvo planiranje budućnosti, obitelji, kupovanja stana", kaže Gabrijela.

Nedavno je Vlada povećala minimalnu neto plaću na 3 tisuće kuna. No, predsjednica smatra da treba ići korak više. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Misli li itko od vas u ovoj dvorani da itko može normalno živjeti s 3000 kn. Mi moramo naći načina rasteretiti plaće pri čemu nam cilj mora biti omogućiti da prosječna neto plaća u Hrvatskoj bude oko 7500 kuna", poručila je predsjednica.

"Povećanje minimalne i prosječne plaće bez pomoći države nemoguće"

Za premijera to nije lako izvedivo.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može Vlada sad odrediti dekretom da minimalna plaća bude 1000 eura, može, i šta ćemo onda, onda će svi ti poslodavci koji bi to trebali platiti najedanput ili prestat poslovat ili će počet davat otkaze", kaže premijer.

Poduzetnica Josipa Maslać Petričević koja zapošljava 80-ero ljudi tvrdi da je povećanje minimalne i prosječne plaće bez pomoći države, nemoguće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama bi bilo drago da država iznađe mogućnosti, alate i mjere kojima bi se pogodovalo radnicima, ali mi kao poduzetnici to apsolutno ne možemo jer moramo biti konkurentni u regiji, a konkuriramo Srbiji, Makedoiniji i drugim okolnim zemljama koje imaju još niže cijene rada", ističe.

U posljednje dvije godine pala je nezaposlenost i porasla zaposlenost, porasli su prihodi od turizma, Hrvatska nikad nije bila financijski stabilnija. Čak je i iseljavanja manje. No, reforma javne uprave i dalje zapinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojmo zaboraviti da prije godinu dana u Ministarstvu uprave nismo imali ni jedan projekt, ni jednu lipu iz EU fondova a sada smo dogovorili 600 milijuna kuna projekata", kaže Lovro Kuščević (HDZ), ministar uprave.

"Sve smo im ostavili sve su stavili u škafetin, njima ne odgovara mijenjati javnu upravu jer time otkidaju svoje i otkidaju uhljebe", poručuje Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i političari koji o svemu odlučuju trebali bi biti odgovorniji i ozbiljniji, smatra predsjednik Sabora.

"Imamo Sabor koji je postao mjesto koje zabavlja, koje je dio estrade", ističe Gordan Jandroković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi bi voljeli da Hrvatska u budućnosti ima manje plača zbog iseljavanja, a više onog dječjeg. No, za to će političari morati zapeti jače nego dosad. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo