'Navike promijeni, zdravlje pokreni' / Istražili smo kako se hrane djeca u vrtićima i jesu li obroci zdravstveno ispravni

U sklopu RTL-ove akcije 'Navike promijeni, zdravlje pokreni' kojom želimo upozoriti na problem pretilosti i nezdrave prehrane kod djece, istražili smo kako se hrane djeca u vrtićima i jesu li obroci zdravstveno ispravni

16.5.2015.
18:36
VOYO logo

Nakon juhe mališani sami biraju što će jesti - bitno je samo da je zdravo.

Preporuke o pravilnoj prehrani Dječji vrtić 'Sunce' slijedi već osam godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važnost usvajanja i učenja pravilne prehrane od najranije dobi bitna je zato što će ova djeca usvojiti pravilnu prehranu i bit će puno manje izložena rizičnim čimbenicima", rekla je Melita Jelavić iz Nastavnog zavoda Andrija Štampar.

Navike koje djeca usvoje za ovim stolom prenose na obiteljski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako sam zadovoljna s tom prehranom. I dijete mi je zadovoljno. I starije dijete sam imala u tom vrtiću do prije tri godine. Oduševljeni su hranom i tražim recepte", rekla je majka Katarina Gojković.

A do njih je lako, jer recepti se  izmjenjuju s roditeljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas živimo jako turbulentno i brzo i roditelji vrlo često nemaju priliku pripremiti neka jednostavna, a nutritivno vrijedna jela, a mi im nudimo tu priliku", tvrdi Ljiljana Vučemilović, zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića Sunce.

Sve što se nađe na dječjim tanjurima Dječjeg vrtića 'Vjeverica', priprema se u ovoj kuhinji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri puta na godinu  provjerava se zdravstvena ispravnost hrane. Uzimaju se uzorci svih obroka i analiziraju.

Određuju se udjeli masti i bjelančevina, a svaki zdravi obrok mora sadržavati 10 -15% bjelančevina, 30-35% masti i do 60% ugljikohidrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontrola prehrane u dječjim vrtićima, ali i školama je važna jer je korak do smanjenja kasnijeg rizika od kardivaskularnih i malignih bolesti, ali i pretilosti.

"Samo pravilnom prehranom i pravilnim izborom hrane uz određenu tjelesnu aktivnost ćemo i tu pretilost sigurno smanjiti", pojasnila je Jasna Bošnir, voditeljica odjela za kvalitetu i zdrtavstvenu ispravnost hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S pretilošću se bori svako peto dijete u Hrvatskoj, a više od 40 posto ima prekomjernu težinu.

I zato dok nije kasno - štetne navike potrebno je mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo