nova vladina mjera / Istražili smo: kada, kako i uz koje uvjete do povoljnijih stambenih kvadrata?

Kupiti stan ili čekati nove mjere, velika je dilema onih koji uskoro namjeravaju riješiti stambeno pitanje

23.11.2016.
18:44
VOYO logo

Prve kvadrate kupljene na kredit, popola s kupcem plaćala bi država i to pune četiri godine.

"Po ovom nacrtu zakona je utvrđeno da je maksimalna vrijednost stana 100.000 eura ili 1900 eura po metru kvadratnom. Minimalni iznos kredita, odnosno rok otplate je 15 godina, a maksimalni 30 godina", objašnjava ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za stan koji stoji 100 tisuća eura kupljen kreditom na 20 godina, nakon plaćanja poreza na promet nekretnina, uz sufinanciranje države, kupac u konačnici plaća oko 13 tisuća eura manje. No, olakšice neće imati oni koji stan kupuju gotovinom.

"Ono što se sad vidi je da ljudi koji kupuju gotovinom žele do kraja godine kupiti kako bi iskoristili oslobođenje. Oni koji kupuju kreditom njima će biti bolje kupiti sljedeće godine. Onaj koji ima gotovinu kupuje ove godine i to se osjeti na tržištu", otkriva BoroVujović iz Udruženja posrednika u prometu nekretnina pri HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji uz sufinanciranje kupe stan, ako u međuvremenu prošire obitelj, za svako dijete dobit će dodatne dvije godine sufinanciranja kredita. Kamate bi trebale biti povoljne, najviše 2,95 posto. No, postoje ograničenja.

"Sad smo napravili procjenu na 1500 nekretnina i očekujem da će to koštati hrvatski proračun oko 35 milijuna kuna godišnje za te četiri godine", računa Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitori u nekretnine smatraju da će se time oživjeti tržište starih stanova, ali da će ipak veći utjecaj imati u novogradnji.

"Ako idemo za tim da iz proračuna da li poreznom olakšicom ili sufinanciranjem se na neki način kupcima stanova olakšava kupnja, onda je ovo sistem koji postiže širu društvenu i ekonomsku svrhu jer podiže stanogradnju, sektor gradnje, sektor ulaganja, sektor nekretnina", kaže predsjednik Hrvatske Udruge developera pri HUP-u DenisČupić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon je trenutačno samo u nacrtu, mora proći Vladu i Sabor pa će se prvi kvadrati uz pomoć države moći kupiti polovinom iduće godine.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo