završen očevid / Istraga o padu Cessne na Braču trajat će mjesecima: 'Avion je star 50 godina, možda je bilo nešto s motorom'

Zrakoplov je bio registriran i plovidben te ima sve uredne papire

29.6.2022.
20:30
VOYO logo

Ministarstvo obrane istražit će je li bilo propusta pri opozivu helikoptera koji je jučer prvo poslan prema mjestu pada Cessne na Braču, a onda opozvan i nakon 15 minuta opet vraćen nazad. Sada je na inspekciji da utvrdi tko je kriv za ovaj propust. Ministar Mario Banožić zatražio je od Inspektorata obrane da utvrdi je li u ovom slučaju bilo otklona u Hrvatskoj vojsci u odnosu na propisane procedure Glavnog stožera Oružanih snaga.

Na Braču je bio reporter RTL-a, Rade Županović, koji je razgovarao s inspektorima za istraživanje zrakoplovnih nesreća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očevid je završio oko 14:30 sati. Inspektori za istraživanje zrakoplovnih nesreća jučer su stigli na otok Brač, još jutros rano su krenuli u istragu na samo mjesto pada Cessne. Zatekli smo ih oko 12 sati, razgovarali smo s tim ljudima. Vrlo malo i vrlo šture informacije su nam dali. Ono što smo mogli vidjeti je da su sa sobom s te lokacije ponijeli nekoliko dijelova Cessne. Vjerujem da će se ti dijelovi dodatno vještačiti u agenciji u Zagrebu, uz asistenciju DORH-a i Ministarstva unutarnjih poslova, ali i vatrogasaca koji su od jučer osiguravali cijelo područje", izvijestio je Županov.

Image
SVE SLUŽBE NA TERENU /

Na Braču se srušio sportski zrakoplov Cessna, dvije osobe teško ozlijeđene, a jedna lakše

Image
SVE SLUŽBE NA TERENU /

Na Braču se srušio sportski zrakoplov Cessna, dvije osobe teško ozlijeđene, a jedna lakše

Nakon što je završio očevid, na lokaciji gdje je Cessna pala, vatrogasci su pristupili posljednjoj sanaciji, ispumpali su gorivo iz jednog krila Cessne koje je ostalo u punoj konstrukciji samog zrakoplova, kako bi osigurali izvlačenje olupine koje se očekuje kroz dan ili dva. Još uvijek nije poznato hoće li se olupina Cessne izvlačiti na isti način kao što je to bilo prije nekoliko tjedana u Slunju. Tada je helikopter Ministarstva obrane asistirao. Izgledno je da će se ponoviti isti scenarij jer su i ovdje uvjeti teški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Daljnjim analizama treba utvrditi je li zaista bilo nešto s motorom", rekao je Danko Petrin, glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća u Hrvatskoj.

Objasnio je i da se radi o zrakoplovu koji je registriran i plovidben te ima sve uredne papire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije nikakva kućna radinost. Proizveden je negdje '70-tih godina, tako da je oko 50 godina star. To može biti siguran avion ako održavanje ide kako treba. Istraga će trajati par mjeseci", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo