zakon je jasan /

Istraga o Agrokoru postala pravomoćna: 'Istražno povjerenstvo se ukida po sili zakona'

Istraga protiv Ivice Todorića i još 14 osumnjih u slučaju Agrokor postala je pravomoćna. Sudac istrage Županijskog suda odbacio je žalbe obrane, i Državno odvjetništvo može početi s ispitivanjem svjedoka

20.11.2017.
18:57
VOYO logo

Počelo je s radom prije 17 dana - svjedočenjem Stipe Mesića. Ali odmah se znalo da neće dugo trajati - sve do početka službene istrage o Agrokoru.

"Zakon je jasan, istražno povjerenstvo prestaje s radom po sili zakona. ono ne može nastaviti raditi, ono se ne ukida, ono prestaje raditi", objašnjava Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prestaje raditi jer je rješenje o pokretanju istrage postalo pravomoćno. 

"Kazneni postupak i formalno počinje. Od ovog trenutka državno odvjetništvo može poduzimati sve dokazne radnje koje smatra relevantim za provedbu istrage", Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u o svemu danas nevoljko govore, iako su to najavljivali još prije mjesec dana.  

Predsjednik Istražnog povjerenstva kaže njihov rad nije u sukobu s radom DORH-a što je više puta potvrdio i glavni državni odvjetnik. 

"Za mene povjerenstvo radi, u srijedu je sljedeća sjednica, kolege znaju, moraju doći, i povjerenstvo će raditi dok ga Sabor ne ukine",Orsat Miljenić, predsjednik Istražnog povjerenstva za Agrokor.

Do sada je ispitano devet svjedoka, i to, kako je tražio HDZ, kronološkim redom od devedesete. A saznalo se svašta. Najzanimljiviji su iskazi bili oni bivšeg predsjednika Stipe Mesića i bivšeg predsjednika Vlade Franje Gregurića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je u pretvorbi malverzacija ali ne možete to tovariti meni na leđa", rekao je pred povjerenstvom Gregurić. 

"Ja ću reći ono što ja želim reći a ne što vi želite da kažem..", rekao je pak bivši ministar financija Borislav Škegro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedoke koje je oporba tražila nisu prošli.

Među svjedocima u srijedu se očekivao i guverner Boris Vujčić. U HDZ-u su jasni - više nema ispitivanja.  

"Članovi istražnog povjerenstva mogu doći i utvrditi da su nastupile okolnosti iz zakona, više ne može raditi u smislu ispitivanja svjedoka itd", rekao je Bačić telefonom.

"Većina može izglasati sve, ne može povjerenstvo samo donijeti odluku hoće li raditi ili ne", rekao je pak Orsat Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebalo je raditi šest mjeseci, a po svemu sudeći, Istražno povjerenstvo jedva je izdržalo 40 dana.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo