Istra ima šampione! / Istarski sirevi najbolje ocijenjeni na svjetskom natjecanju: po čemu su toliko posebni i gdje nastaju prvoklasni gurmanski zalogaji?

Na najvećem svjetskom natjecanju, u konkurenciji tri tisuće uzoraka, istarski su sirevi pokupili medalje u nekoliko kategorija

24.11.2017.
19:20
VOYO logo

Po čemu su toliko posebni, a i gdje nastaju prvoklasni gurmanski zalogaji  provjerila je Maja Brkljača. Ovaj istarski sir zlata vrijedi. Tako je ocijenilo 250 sudaca na najvećem svjetskom natjecanju dodijelivši mu najsjajniju medalju.

"Željeli smo ponuditi tržištu jedinstven sir kojega još u Hrvatskoj nitko nije proizveo. To je naš miješani sir zamotan u orahovo lišće, prethodno natopljen u liker od oraha. Liker daje siru specifičnu slatkoću, lišće daje blagu gorčinu, sve su to note koje su se sljubile zajedno da bi začarale svjetski žiri", kazala je Luana Kušće Vodopija, rukovoditeljica sirane i farme u Taru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žiri su začarala još dva sira i to za srebrne medalje u dvije različite kategorije. Nije to bio nimalo lak zadatak jer se natjecalo tri tisuće sireva iz 35 zemalja svijeta.

"Srebro su dobili naš miješani sir koji minimalno zrije 60 dana, a radi se od kravljeg i ovčjeg mlijeka i naš kravlji sir, koji je novitet sa dodatkom vina muškat ruža", otkriva Krunoslav Salaj, voditelj sirane u Taru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slatkom muškatu dozrijeva, a otud mu i specifična boja, miris i okus. Ipak, tu nije kraj žetvi medalja u Londonu. 

"Natjecanje dulje od 20 godina okuplja svjetske proizvođače, a broncu im je ovoga puta uzeo gran istriano, tvrdi sir od kravljega miljeka čije zrenje traje najmanje godinu dana. Kolut teži čak 11 kilograma, a slatkoća mu se starenjem intenzivira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za proizvodnju ovih sireva koristi se mlijeko ovaca i krava koje su na slobodnoj ispaši oko sirane u Taru. U njoj pak, moderna tehnologija i iskusni radnici.

"Ponosni smo i sretni jer to znači da se dobro radi, kvalitetno i da to radimo s ljubavlju", kaže Ljiljana Jozić, djelatnica sirane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dodatni motiv su nam sve nagrade koje smo dobili i nadamo se da ćemo i dalje u tom smjeru nastaviti", poručila je Snježana Stojanović, djelatnica sirane.

Sirovinu već prebacuju preko ruku. To je mekši, kravlji sir, a u konačnici će biti s maslinama. Prvi kolutovi već su u zrioni, a možda je baš on kandidat za neku novu medalju na idućem svjetskom natjecanju. A dotad vrijedi kušati ovogodišnje istarske šampione koji su oduševili stručna i zahtjevna nepca svjetskih stručnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo