VRUĆA TEMA ZA POLITIČARE / Istanbulska konvencija nije potresla samo HDZ: oko nje podijeljeni i MOST i Živi zid

O Istanbulskoj konvenciji o kojoj se očitovala i Hrvatska biskupska konfernecija tj. njezin šef, zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji je za zaštitu žena ali je protiv rodne ideologije

14.3.2018.
22:29
VOYO logo

Treći dan nesloge u HDZ-u. I nakon sedmosatnog teambildinga kod Varaždina, stranka je podijeljena. Na neformalnom sastanku kluba zastupnika sinoć nije bilo Milijana Brkića, Darka Milinovića ni Antona Klimana. Izostao je i Davor Ivo Steir koji je je još uvijek u Aregntini i Ivana Maletić koja je u Briselu. Svi su redom protivnici Istanbulske konvencije. 

"Pa ja smatram da je ovo pitanje takvog karaktera da treba postići što širi konsenzus i one koji ne vjeruju i vide nešto problematično u ovoj Konvenciji uvjeriti u suprotno", kazao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drukčije je premijer govorio na sastanku Predsjedništva preksinoć, gdje je navodno rekao: "Što ste mislili, da će se ovom Konvencijom srušiti Vlada? Ako će netko srušiti Vladu, to ću biti ja, ali onda pola vas neće biti ovdje."

Argumente protiv tu je večer iznosio i Miro Kovač - 2014. bio je  zagovaratelj istanbulske. U to vrijeme, kao dio HDZ-a, u kampanji je ratifikaciju  zagovarala i Kolinda Grabar-Kitarović. No kada je postala predsjednica od Vlade je tražila da ratificira samo dijelove koji ne izazivaju prijepore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao protivnici konvencije iz redova HDZ-a spominju se Ivan Čelić, Franjo Lucić, Petar Škorić, Ivan Šipić, Ante Babić i Stevo Culej. U Saboru danas - HDZ-ovci oprezni. "Nije im sporna nego još nemaju sve dosta dobre informacije, rekli su i sami da će još jednom provjeriti i doći do svojih osobnih zaključaka", kazao je saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić.   

"Istanbulska konvencija odnosno poruke iz Istanbulske konvencije su obavijene maglom. Dakle, treba je dobro pročitati", kazao je HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Kirin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razdor se dogodio i u drugim strankama. U MOST-u, u kojem vole izbjegavati ideološka pitanja, Božo Petrov je rekao da ne želi da se rodna ideologija uvodi na stražnja vrata, na istoj strani je i Grmoja, uz njih su Slaven Dobrović i Miro Bulj. Za je Ines Strenja Linić, a tome naginje i Ivana Ninčević Lesandrić.

"Svi zastupnici imaju apsolutnu slobodu na našoj platformi glasovati po svojoj savjesti. Oni će to učiniti kada konvencija dođe na dnevni red", kazao je Nikola Grmoja. Spekulira se da su u živom zidu Ivan Pernar i Branimir Bunjac protiv, a Ivan Vilibor Sinčić za. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije teško pogoditi na kojoj je strani Bruna Esih. "Rodna ideologija postoji između redaka i u redcima te Istanbulske konvencije kao i popratnom pojašnjavajućem dokumentu za nas je sve jasno smatramo da ne treba biti ratificirana u Saboru", kazala je Esih.

Crkva je, kaže, Želimir Puljić svim srcem za zaštitu žena, ne i za konvenciju. "Ne prihvaćamo tu konvenciju zato što u njoj ima tih paragrafa pod rodnom ideologijom, i kada i ako je očiste, mi ćemo je podržati. U njoj jako ima pozitivnih stvari", kazao je Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog Istanbulske konvencije građani su već izišli na ulice i tražili ratifikaciju. Ali sada se na glavni zagrebački trg na prosvjed spremaju i njezini protivnici - udovice branitelja, koje podržava još 30-ak udruga. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo