ZBOG RODILJNOG DOPUSTA /

One su ostale bez statusa njegovateljice: 'Ne računamo na državu'

U Ministarstvu demografije za izjave nisu bili dostupni. Poslali su samo priopćenje i napisali kako status majke njegovateljice prestaje odlaskom na rodiljni

27.3.2018.
19:25
VOYO logo

Majke bolesne djece koje se mjesecima bore s birokracijom kako bi uopće dobile status 'njegovateljice' - status gube kad ostanu trudne jer prelaze na rodiljnu naknadu. A čim rodiljni završi, ponovno moraju u borbu s birokracijom i predavanjem papira kako bi ponovno postale majke njegovateljice.

Od 0 do 24 - Mirela se brine za bolesnog sina. Uspjela je izboriti status majke njegovateljice za što prima dvije i pol tisuće kuna na mjesec. No, prije osam dana otišla je na rodiljni, pa je taj status izgubila, iako i dalje njeguje svoje dijete.

"Sad trenutno ja ne znam koja je moja situacija, je li meni status u mirovanju ili je moj status prekinut", pita se Mirela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu demografije za izjave nisu bili dostupni. Poslali su samo priopćenje i napisali kako status majke njegovateljice prestaje odlaskom na rodiljni.

Rodiljnim dopustom gubi se status:
Nakon korištenja prava, sukladno Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, korisnica može uz ispunjenje svih Zakonom propisanih uvjeta, ponovno koristiti pravo na status njegovatelja, odnosno predati zahtjev za priznavanjem prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo u tome majke njegovateljice i vide najveći problem.

"Nakon porodiljnog ja ne znam je li se ja vraćam na svoje radno mjesto ponovno kao roditelj njegovatelj ili ponovno moram podnositi cjelokupni zahtjev i onda čekati da mi se odobri status roditelja njegovatelja", rekla nam je Mirela.

Udruga Sjena najveći problem vidi u diskriminaciji, jer majka njegovateljica i kad ode na rodiljni, i dalje se brine za bolesno dijete zbog kojeg od države dobiva naknadu, dok obična radnica odlaskom na rodiljni više ne radi. 

Apsurd tu ne prestaje. Razgovarali smo s još jednom majkom u sličnoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sugovornica Sabina, status majke njegovateljice za kćer koja je 100 postotni invalid nije ni dobila i to jer ju je upisala u specijaliziranu školu 4 sata na dan, zbog čega se cijeli slučaj vodi na sudu.

"Ogorčena sam prije svega zato što ja nisam jedina u cijeloj toj priči. Masa roditelja jako teško ostvaruje nekakva svoja osnovna prava koja znače egzistenciju", rekla nam je Sabina Lončar, predsjednica udruge Sjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabina je trenutačno nezaposlena, a kći ovisi o njezinoj pomoći.  

"Jasno je da roditelj koji se brine o djetetu s teškim oštećenjem zdravlja - ne može raditi, dakle ta obitelj, taj roditelj treba doiti zaista neku pomoć, podršku od države, a nažalost ta podrška je minimalna ili nikakva", kaže Lončar.  

S obzirom na to da od države pomoći nema, Sabina se snalazi sama. A jedinu snagu pronalazi u svojoj obitelji.  

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo