'Tamo je netko mogao poginuti, tamo su provalije, moglo je biti mrtvih'

Iskliznuće lokomotive kod Ogulina, između Ogulinskog Hreljina i Gomirja, u kojem srećom nije bilo ozlijeđenih, povuklo je pitanje brige Hrvatskih željeznica za uvjete na tračnicama.

24.2.2013.
17:38
VOYO logo

Novi slučaj iskakanja lokomotive na noge je podigao Sindikat strojovođa Hrvatske. Smatraju da je to rezultat katastrofalno organiziranog rada u HŽ Infrastrukturi te da odgovornost snosi peteročlana Uprava.

Navode da nitko od nadležnih nije, po treći put ove zime, pokrenuo čišćenje pruge od snijega zbog čega je došlo do prometnog kolapsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokvarili im se strojevi za čišćenje snijega

Podsjetimo, tijekom cijeloga dana u prekidu je bio željeznički promet na relaciji Ogulin-Rijeka, a putnike su morali prevoziti autobusi. Promet je bio obustavljen do 14.40 sati, izvijestila je voditeljica Odnosa s javnošću HŽ Infrastrukture Martina Elizabeta Lovrić.

"Pruga je sada prohodna te se normalizacija željezničkog prometa na području Gorskog kotara očekuje tijekom poslijepodnevnih sati", istaknula je Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok ih Sindikat proziva za nebrigu, iz Uprave poručuju: "Ovo je ozbiljan vremenski poremećaj, a pokvarili su nam se strojevi za čišćenje snijega". "Iz Gorskog kotara sam i ne sjećam se da je zadnjih 14 ili 15 godina palo toliko snijega. To naravno nije izgovor. Prekid prometa je posljedica ispadanja dva od pet snijegočistača koje imamo na raspolaganju. Nažalost, nisu mogli ići redovito svaka dva ili tri sata, ali, nitko nema čarobni štapić da ispred svakog vlaka može stati snijegočistač", kaže Ivan Vuković, član Uprave HŽ Infrastrukture.

'Neki idiot je pustio vlak s putnicima na neočišćenu prugu'

Priču o elementarnoj nepogodi Sindikat ne podržava. Oštar odgovor Upravi poslao je zamjenik predsjednika Dalibor Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje nije došlo do iskakanja lokomotive zbog kvara na lokomotivi, nego zbog toga što je neki idiot pustio vlak s putnicima na neočišćenu prugu. I gospodin Vuković još kaže, nama su strojevi u kvaru. Da pa što? Zašto ste pustili vlak na prugu? Tamo je netko mogao poginuti, tamo su provalije, moglo je biti mrtvih. Ta gospoda nisu svjesna da se igraju s ljudskim životima", upozorava Petrović.

Iz Sindikata poručuju da je snijeg padao i prošle godine te da su vlakovi normalno vozili. Traže kažnjavanje odgovornih jer smatraju nedopustivim da su ceste prohodne, a tračnice ne. "Netko u HŽ Infrastrukturi, koga je tamo gospodin Vuković postavio, noćas je doveo u pitanje i živote putnika i dvojice strojovođa. I onda još ima obraza lagati, govoriti kako je njima nešto u kvaru. Zanimljivo, evo treći snijeg i opet im je sve u kvaru", naglašava Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo