trbuhom za kruhom / 'Irska me nije privukla, a Hrvatska me itekako potjerala': Što to Hrvati vide u zelenom otoku?

Iskoristivši slobodu kretanja radne snage unutar Europske unije, pobjegli su u zemlju koja im u prvom redu nudi posao

23.7.2018.
21:00
VOYO logo

Što to Hrvati vide u Irskoj te i dalje odlaze trbuhom za kruhom upravo na taj zeleni otok? Jer iako su zbog skupih stanarina prisiljeni živjeti u velikim zajednicama, Irska je mladima ipak privlačnija od stvaranja života u Hrvatskoj. 

Hrvatski El Dorado je zelene boje jer ono što je nekoć bio američki san, danas je Irski. Među dvadesetak tisuća Hrvata koji su sreću potražili u Irskoj je i Sara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Irska me nije privukla, a Hrvatska me itekako potjerala", priznaje Sara Pavić, emigrantica. Svim Hrvatima u Irskoj put je sličan. Iskoristivši slobodu kretanja radne snage unutar Europske unije, pobjegli su u zemlju koja im u prvom redu nudi posao.

"Bitna stvar i ona stvar koju nemaš u Hrvatskoj je da možeš napredovati i da ne trebaš biti ničiji mamin, tatin sin da bi mogao dobiti neku veću, bolju poziciju", nadodaje Sara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U irskoj stranci posao nalaze brzo jer je znanje i radom dokazana sposobnost važnija od preporuke, čak i od diplome. Hrvate Irci dočekuju otvorenih ruku.

"Imamo malu, ali rastuću zajednicu Hrvata koji su odlučili Irsku učiniti svojim domom. Vrlo dobro su se integrirali, dobrodošli su i sjajni su ambasadori Hrvatske", izjavio je Leo Varadkar, premijer Republike Irske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, život u toj otočnoj državi donosi i izazove. Sari i njenom dečku najveći je bio stambeno pitanje.

"Na početku kad smo došli živjeli smo s dvadesetdvoje ljudi u kući, nismo šerali svoju sobu, ali smo šerali sve ostalo. To vam je nemoguće", priznaje Sara. A za tu sobu su plaćali 800 eura za što se u Hrvatskoj može iznajmiti superluksuzan stan. No, problem je što je taj iznos ovdje jako teško zaraditi. Kako od Hrvatske napraviti Irsku, bila je jedna od tema razgovora premijera Plenkovića i njegovog irskog kolege. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da smo govorili o trendu koji objektivno postoji, a to je da jedan značajan broj naših sugrađana pronalazi temeljem slobode kretanja svoj posao i svoju ekonomsku budućnost u Irskoj", izjavio je premijer Andrej Plenković.

Konkretne mjere za zaustavljanje tog trenda nismo čuli, ali Hrvati u Irskoj su skeptični.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska jednostavno nema to što imaju druge zemlje, a to je uređenost zemlje i prave ljude na vlasti", smatra Sara. I zato ova Dalmatinka, kojoj kiša i irski oblaci puno teže padaju od sunčanog jadrana, o povratku ne razmišlja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo