ipak, nitko ne želi ostati / Iračanin s trudnom suprugom zahvalan na gostoprimstvu: 'Vi Hrvati niste ljudi, vi ste anđeli'

Među umornim izbjeglicama koje na slovenskoj granici čekaju da ih policija propusti u zemlju, bio je i Iranačnin Othman sa suprugom koja za mjesec dana treba roditi

19.9.2015.
18:53
VOYO logo

Svi žele što prije ih Hrvatske, a izbjeglicama koji se nalaze na ulazu u Sloveniju, strpljenje je pri kraju.

Na graničnom prijelazu Bregana, jutros je došlo do naguravanja sa slovenskom policijom. Tisuću ljudi, a autobusa koji ih odvoze u prihvatilište u Brežice je premalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija im je, kao i Hrvatska, tek privremena destinacija, a cilj su Njemačka i skandinavske zemlje.

Sirijac Alla, arhitekt po struci, pobjegao je iz sirijskog ratnog pakla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je uništeno, nadamo se da ćemo jednog dana imati priliku vratiti se u svoju zemlju, ali nema nade na vidiku", kaže Alla. 

Policija cijeli dan na kapaljku pušta izbjeglice. Umorni i su i iscrpljeni. Pokraj graničnog prijelaza, Crveni križ za njih je podigao šatore kako bi se bar malo okrijepili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autobusima se izbjeglice dovoze u prihvatni centar u Brežice, a ondje se moraju registrirati. U Brežicama je noć provelo 1100 ljudi, a mjesta za prihvat sve je manje.

Četiri autobusa jutros su ondje prevozila i izbjeglice koje su besanu noć provele i na graničnom prijelazu Harmica kod Zaprešića. Noćas je došlo do naguravanja sa slovenskom policijom, koja je upotrijebila sprej. Naguravanja i nervoze bilo je i jutros.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz djecu, na putu ima i trudnica. Supruga Iračanina Othmana za mjesec dana treba roditi.

"Teško joj je, no što da radimo, moramo dalje. No u Hrvatskoj ste nam mnogo pomogli. Vi Hrvati niste ljudi, vi ste anđeli", poručio je Othman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iračanin Fared je došao iz Italije i na slovenskoj granici traži brata i njegovu obitelj. 

"U Srbiji prije 10 dana sam izgubio obitelj. Nestao mi je brat. Pobjegli su zbog rata. Ja već pet godina živim u Italiji, a oni su sada odlučili napustiti Irak", kaže Farad.

Umornim ljudima pomaže i Slovenski Crveni križ, ali i stanovnici iz Hrvatske koji žive kod graničnog prijelaza. U pomoć je stigao i Sirijac Jihad Šarifi koji već 30 godina živi u Zaprešiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad mi je jedan rekao 'živjela Hrvatska'. Ljudi su prezadovoljni, iznenađeni su ljubaznošću koja ih je dočekala, nisu navikli na takvo gostoprimstvo", rekao je Šarifi.

Gostoprimstvu se nadaju i na daljnjem putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo