Intima na internet ili ostajete bez liječnika

15.2.2010.
11:50
VOYO logo

Iako u Pravilniku o uporabi i zaštiti podataka iz medicinske dokumentacije pacijenata u Centralnom informacijskom sustavu zdravstva stoji kako će pacijenti morati potpisati posebnu suglasnost za prikupljanje, obradu i korištenje njihovih osobnih i medicinskih podataka, to se od njih ipak neće tražiti.

Prema riječima ministra Darka Milinovića, za to će vrijediti potpis koji pacijent stavlja na Izjavu o izboru liječnika opće prakse ili obiteljske medicine. Takvo tumačenje odredbe pravilnika koja govori o posebnoj suglasnosti koju pacijent mora dati da bi liječnik smio stavljati njegove podatke na CEZIH, Milinović je ovih dana poslao Hrvatskoj liječničkoj komori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u HKL-u smatraju kako je to samo dodatni posao za liječnike, i to posao koji bi inače trebao obavljati HZZO.

"U ostvarivanju zdravstvene zaštite svaka osoba ima pravo na slobodan izbor doktora medicine i doktora stomatologije. Potpisom Izjave o izboru/promjeni izabranog doktora osigurana osoba daje suglasnost na provođenje zdravstvene zaštite sukladno ugovorenim obvezama s HZZO-om, koji liječnika obvezuju na vođenje točne i iscrpne medicinske dokumentacije, a to se odnosi i na Centralni informacijski sustav zdravstva", tumači ministar Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, pacijentu se ne daje prostor za odlučivanje o tome hoće li, ili neće, odobriti stavljanje svojih medicinskih podataka na internet, jer ukoliko želi imati liječnika i realizirati svoja prava iz osnovnog zdravstvenog osiguranja, morat će odobriti i posao CEIZH-a, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo