svečanost u Pittsburghu / Hrvatski inovatori pokorili Ameriku: na najvećoj izložbi inovacija osvojili devet zlatnih medalja

Hrvatski inovatori pokorili su Ameriku. S najveće izložbe inovacija Hrvati se vraćaju sa čak 9 zlatnih medalja! O nagrađenim izumima i izumiteljima

17.6.2017.
18:51
VOYO logo

Inovatori iz Hrvatske na međunarodnom sajmu inovacija u Pittsburghu pomeli su konkurenciju.

"Kad se nađete na jednoj izložbi kao što je INPEX koja je najveća izložba inovacija u svijetu sa ciljem komercijalizacije i dobijete 12 medalja, onda ste nekako kao mala država, kao mala Hrvatska osjećate se veliko", Ladislav Prežigalo, predsjednik Saveza inovatora Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak devet inovacija osvojilo je zlatnu medalju. Među njima je i glasovni termometar. 

"Uređaj smo napravili kao pomoć slijepim osobama da znaju očitati temperaturu ljudskog tijela ili sobne temperature", Goran Ecimović, zlatna medalja za glasovni termometar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ima i najbolje inovatorice - izum zaštita za ženske cipele tijekom vožnje, dobio je uosebnu nagradu za najbolju žensku inovaciju dok je zlato odnijela i kombinacija seruma, eliksira i kreme protiv bora.

"Divili su se naravno i dizajnu, ali sve to treba isprobati da bi vidli kako djeluje", Nika Brlečić, zlatna medalja za inovaciju Nikel Prive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlato, ali i posebnu nagradu tajvanske organizacije novinara osvojio je i sustav mini elektronski box koji donosi bodovanje bez suđenja i opasnosti od ozlijede. 

Zlato je pripalo i DOK-ING-u za multifunkcionalno komunalno električno vozilo, a suce je oduševio i body measures - hrvatski sustav za digitalno mjerenje ljudskog tijela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obzirom da je mjerenje stvarno u djeliću sekunde - dakle jednostavno nemamo potrebe da jako dugo mjerimo kao što je to do sada gbio slučaj - između 35 i 40 minuta", Tomislav Bronzin, zlatna medalja za inovaciju Body measures.

Zlatom su nagrađane i inovacije spirala za kobile, sustav za osiguravanje željezničko cestovnih prijelaza gdje nema signalizacije i zaslađivač od zelene stevije. Inače Hrvatska je 41. na listi 128 najinovativnijih zemalja, šest mjesta bolje nego lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo