jasno i glasno / Inicijativa 'Oslobođenje životinja': upozorili na nužnost zatvaranja svih klaonica

Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Inicijativa Oslobođenje životinja u subotu je u Zagrebu organizirala drugi međunarodni prosvjed pod nazivom 'Oslobođenje životinja za zatvaranje svih klaonica'.

27.5.2017.
17:22
Davor Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Cilj prosvjeda bio je, kako su priopćili iz inicijative, "osvijestiti građane o nepotrebnom i moralno neprihvatljivom svakodnevnom stradavanju i patnji milijardi porobljenih životinja, ukazati na iznimnu okrutnost industrije mesa, mlijeka, jaja, kože, svile, krzna, kozmetike i lijekova testiranih na životinjama itd., te upozoriti na osobito štetne zdravstvene i ekološke posljedice rastuće industrijske proizvodnje i konzumacije mesnih i mliječnih proizvoda". 
Na prosvjedu se, kako navode, okupilo oko 150 ljudi koji su transparentima i porukama "nastojali ukazati na nužnost zatvaranje svih klaonica i preusmjeravanje na druge vrste poduzetništva kako bi se spriječio daljnji masovni i kontinuirani uzgoj i klanje svjesnih i osjećajnih životinja".

Prosvjednici su se okupili na Trgu kralja Tomislava odakle su u povorci krenuli prema Trgu bana Jelačića, te nastavili Ilicom do Trga maršala Tita i Trga Petra Preradovića, te se Bogovićevom i Teslinom uputili natrag prema početnom mjestu okupljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon marša prosvjedne povorke, okupljenima se su se kratkim govorima obratili organizatori prosvjeda Robert Međugorac, Marijana Katić Jerković, Gordan Nogić i Dijana Benković Šebečić, a podršku od akademske zajednice svojim govorom dao je poslijedoktorand filozofije dr. Ljudevit Fran Ježić. Potporu zagrebačkom okupljanju, svojim su dolaskom dali aktivisti iz Slovenije i BiH. Performans je izvela umjetnica Vesna Mačković.

Inicijativa "Oslobođenje životinja" u priopćenju je istaknula kako se tim prosvjedom Zagreb pridružio međunarodnim marševima za zatvaranje svih klaonica koji su započeli 2007. prosvjedom u Parizu, te se od tada svake godine održavaju na svim kontinentima s podrškom koja je sve masovnija u sve brojnijim državama: Francuskoj, SAD-u, Australiji, Turskoj, Belgiji, Kanadi, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu, Švicarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo