MINISTAR GOSPODARSTVA / 'Inflacija nam je niža nego u 10 drugih članica eurozone, a mjera 30 zamrznutih proizvoda ostaje na snazi'

'Ako se usporedimo s članicama EU-a koje su u eurozoni, onda na mjesečnoj razini vidimo da je inflacija niža nego u ostalih 10 članica eurozone', rekao je Habijan

1.2.2024.
13:01
VOYO logo

"Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku iz kojih je jasno vidljivo da cijene dobara i usluga kada govorimo o inflaciji, prema indeksu potrošačkih cijena je jasno da je u siječnju 2024. godine usporila na 4,1 posto u odnosu na siječanj 2023. godine.

Ono što također smatram pozitivnom viješću je, ako gledamo u odnosu na prosinac 2023. godine i siječanj 2012. godine da je došlo do daljnjeg pada u iznosu od 0,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što smatram bitnim istaknuti. Dakle, ovo je najniža stopa inflacije još od listopada 2021. godine kada je iznosila 3,8 posto i također ono što je dobar pokazatelj jest da taj trend nastavljamo već 14. mjesec uzastopce. Prema tome, vrlo jasno da je trend usporavanja inflacije i dalje u tijeku.

Image
JE LI NA POMOLU POMIRENJE? /

Hrebak je uvjeren da bi Jakop bio prihvatljiv Milanoviću: 'Osobno ga poznajem. Teško mu je pronaći zamjerku'

Image
JE LI NA POMOLU POMIRENJE? /

Hrebak je uvjeren da bi Jakop bio prihvatljiv Milanoviću: 'Osobno ga poznajem. Teško mu je pronaći zamjerku'

Ako se usporedimo s državama članicama Europske unije, uključujući one koje su u eurozoni, onda na mjesečnoj razini vidimo zapravo da je inflacija niža nego u deset ostalih članica eurozone. Ako pak usporedimo te podatke s državama članica koje jesu, dakle, članice EU, ali nisu u europodručju, onda je stopa inflacije u tim državama poput, recimo Bugarske, Rumunjske, Mađarske, Poljske i Češke puno viša u odnosu na Republiku Hrvatsku, odnosno stopu u Republici Hrvatskoj", rekao je Habijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da se zadržava mjera zamrznutih proizvoda.

Habijan je potvrdio da mjera 30 zamrznutih proizvoda ostaje na snazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako pogledamo osnovnu potrošačku košaricu tih proizvoda, onda vidimo zapravo da po tri trgovačka lanca koji Ministarstvu dostavljaju proizvode - zaključno s jučerašnjim danom imaju pad od 8,5 do 3,27 posto. Po našoj aplikaciji 'Kretanje cijena' 60 posto tih proizvoda zabilježilo je ili snižavanje cijene ili je zadržalo cijenu na istoj razini", rekao je ministar.

Zastupnik Dario Hrebak je jutros rekao da garantira da će izbori sigurno biti u travnju ili svibnju, ali njegove izjave Habijan nije htio komentirati. "Nisam čuo tu izjavu, ali mogu samo reći da će biti u zakonskom roku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo