'IMAT ĆEMO DO KRAJA MJESECA SIGURNO 1500 MRTVIH'; Đikić ponovno upozorava: / 'Ne govorim ovo zato da šaljem paniku, ali...'

Image
Foto: N1

Znanstvenik Ivan Đikić je stao u red pobornika uvođenja strožih epidemioloških mjera zbog sve teže situacije u Hrvatskoj: 'Hrvatska je preuzela palicu Švedske u Europi s najliberalnijim mjerama

5.11.2020.
14:35
N1
VOYO logo

Ugledni hrvatski znanstvenik, Ivan Đikić, ponovno je na N1 televiziji prokomentirao epidemiološku situaciju u zemlji i pritom je istaknuo nezadovoljstvo onime što se proteklih tjedana događalo. Četvrtak je, inače, rekordan po broju novozaraženih s čak 2848 novih slučajeva, uz 29 preminulih osoba.

"U zadnjih mjesec dana upozoravao sam da je situacija krajnje ozbiljna, a danas mogu reći da je krajnje alarmantna. Hrvatska je preuzela palicu Švedske u Europi s najliberalnijim mjerama, a brojke su loše. Ako se ne uozbilji Vlada i ne počne donositi transparentne i pravilne mjere, imat ćemo do kraja ovog mjeseca sigurno 1500 mrtvih, a do kraja prosinca ne možemo ni predvidjeti", rekao je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PODCIJENILI SMO VIRUS I POPUSTILI'; Stručnjak tvrdi da drugi val ima posebne dimenzije: /

'Nepredvidljiv je i uznemirujuć'

Image
'PODCIJENILI SMO VIRUS I POPUSTILI'; Stručnjak tvrdi da drugi val ima posebne dimenzije: /

'Nepredvidljiv je i uznemirujuć'

Moramo biti iskreni...

Đikić je dodao kako je smrtnost od posljedica zaraze koronavirusom 5,3 puta veća nego u proljeće. "Znamo da je zdravstveni sustav u Hrvatskoj kronično bolestan. Moramo biti iskreni prema javnosti, a ne cijelo vrijeme pričati da je sve dobro i stabilno, a broj umrlih nam raste tim tempom da je to uistinu alarmantno", ustvrdio je znanstvenik.

Dodao je kako je Hrvatska znala što treba učiniti na proljeće, pa je isto mogla učiniti i sad. Kritizirao je i pojedince iz nacionalnog stožera civilne zaštite zbog toga što bez provjere tvrde da neke mjere ne funkcioniraju. Na njihovu bih mjestu uveo micanje kontakata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sportski klubovi i bazeni moraju se zatvoriti. Noćni klubovi i kafići morali su biti zatvoreni od sedmog mjeseca. Oni su zatvoreni u svim ozbiljnim državama. Ako ne budemo ozbiljni, broj mrtvih će nam još rasti. Sve što govorim, ne govorim zato da šaljem paniku, ali ozbiljna vlada već treba imati ozbiljan plan. Očekujem to od vlasti, to je dobronamjeran stručni savjet, jer je situacija ozbiljno postala bez kontrole", rekao je Đikić, dodavši da "Vlada mora djelovati uz točne podatke."

Tri faze

Naglasio je kako s epidemiološkim mjerama trebamo biti korak ispred virusa te poručio da nitko ne želi novi kolaps gospodarstva. Borbu protiv koronavirusa podijelio je u tri faze - smanjiti kolanje virusa, zadržati školovanje i pronaći cjepivo. Na kraju je zaključio kako "bez participacije građana nijedna mjera neće imati uspjeha".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo