UPALJEN CRVENI I NARANČASTI METEOALARM / Imamo snimke iz Delnica: Pogledajte kakva je tamo snježna idila! Meteorolog najavio smirivanje vremena

Iz sjedišta zimske službe HAC-a potvrdili su da je za večeras u pripravnosti 50 vozila zimske službe i isto toliko vozača

2.12.2023.
23:44
VOYO logo

Nakon još jednog dana prepunog meteodogađanja - u maloj Hrvatskoj s gotovo svim godišnjim dobima - od oblaka, magle, sunca, kiše i južine, ponegdje, primjerice u Slavonskome Brodu i Splitu i za prosinac rekordne topline, do grmljavine, zahladnjenja, snijega i bure - nedjelja donosi stabilizaciju i smirivanje vremenskih prilika, prognozirao meteorolog Izidor Pelajić za HRT.

No, upozorava Pelajić, do jutra, pa i tijekom prijepodneva bolje je ne biti u prometu, posebice gorskom Hrvatskom i sjevernim Jadranom. Uglavnom suho i sunčanije bit će poslijepodne, ali prema večeri i najhladnije, što je najava još hladnijeg premda i većinom sunčanijeg ponedjeljka, na kopnu s čestim mrazom i poledicom, pa i ponegdje na Jadranu jutarnjom temperaturom zraka blizu 0 °C. Od utorka opet promjenjivije i oblačnije, uz povremene mjestimične oborine, te toplije, na Jadranu uz jugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Danas.hr je dobio snimke snježne idile u Delnicama, pa možete pogledati kako tamo pada snijeg koji prekriva cestu. U RTL-U Danas bilo je javljanje upravo iz Delnica iz sjedišta zimske službe HAC-a iz kojeg su nam potvrdili da je za večeras u pripravnosti 50 vozila zimske službe i isto toliko vozača.

Uz popratno osoblje, sveukupno će večeras dežurati 70 ljudi. Prvo preventivno posipanje cesta već je ranije odrađeno, solane su pune i na drugim punktovima te iz HAC-a ne očekuju veća iznenađenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BIT ĆE IZUZETNO OPASNO /

DHMZ izdao crveno upozorenje za nedjelju za jedan dio Hrvatske: 'Savjetujemo da...'

Image
BIT ĆE IZUZETNO OPASNO /

DHMZ izdao crveno upozorenje za nedjelju za jedan dio Hrvatske: 'Savjetujemo da...'

Još malo snijega u nedjelju

U nedjelju ujutro još ponegdje na istoku Hrvatske s više oblaka može pasti malo snijega ili susnježice, popodne razvedravanje, najkasnije u Podunavlju. Umjeren i jak sjeverozapadnjak oslabjet će do sredine dana. Temperatura mjestimice i 20 °C niža od subotenje - većinom između -1 i 3 °C. U središnjoj Hrvatskoj popodne i pretežno sunčano, ali razmjerno hladno. Nakon noćnih oborina ujutro će neke dočekati tanji snježni pokrivač, najizglednije na sjeveru i zapadu te sigurno u višim područjima. Vjetar većinom slab, ujutro ponegdje umjeren sjeverni. Dnevna temperatura između 2 i 5 °C.

U noći će u gorskoj Hrvatskoj padati snijeg ponegdje stvarajući i deblji snježni pokrivač. Nošene olujnim, a moguće i orkanskim udarima bure - pahulje će dolepršati i gdjegod do mora sjeverngo Jadrana, pomiješane s mjestimičnom kišom prijepodne. Popodne će se razvedriti, a bura će samo malo oslabjeti pa i dalje valja računati na probleme u prometu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji ujutro mjestimice malo kiše, u unutrašnjosti i snijega, a danju uglavnom sunčano. Bura umjerena i jaka s olujnim udarima koji će pojačavati osjet hladnoće. Najviša temperatura zraka bit će između 9 i 14 °C. Na krajnjem jugu Hrvatske promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, poneki lokalni pljusak moguć je čak i rano poslijepodne. Vjetar umjeren jugozapadni i jugo - popodne bura. More valovito, prema otvorenome u početku i jače valovito.

Sunčaniji ponedjeljak

Sa smirivanjem u sunčaniji ponedjeljak ujutro će biti još hladnije, osobito na kopnu, a od utorka porast naoblake s kišom, zatim i snijegom, najprije na zapadu i u gorju. Tijekom srijede raste vjerojatnost za novi snježni pokrivač i u nizinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu u ponedjeljak djelomice sunčano i uglavnom suho, ujutro još s jakom burom. S južinom prema utorku naoblačenje i pljuskovi najviše na sjeveru, u srijedu prijepodne i na jugu pa onda razvedravanje, opet uz buru, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo