'SKANDIRALI ZBOG STRAHA'? / Imamo poruke koje su dobili radnici 'Drave'. 'Svi su morali doći na prosvjed. Ovo je istina o stanju u firmi'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Vlasnik tvrtke kaže da nije znao za ove pozive na skup. "Što ja imam s tim? Ona je isto radnik Drave. Ja tu poruku nisam dobio", poručio je. Tvrdi da je okupljanje radnika bilo samoinicijativno. 'Nije li ono bilo spontano? Zar se nije vidjelo iz gnjeva radnika. Što sam nekoga mogao natjerati da plače?', rekao nam je

7.10.2023.
15:10
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Djelatnici osječke tvrtke Drava International gdje je ovoga tjedna buknuo požar jučer su prosvjedovali u znak podrške vlasniku Zvonku Bedeu. Na skupu podrške poručili su da je on gazda koji o njima brine, a Bede se rasplakao i zahvaljivao im. Jučer je rekao kako nikoga nije nagovarao na prosvjed i da je čak bio protiv toga jer situacija nije dobra.

Međutim, javio nam se dobro upućeni čitatelj koji je želio ostati anoniman i proslijedio poruke za koje tvrdi da ih je slala kći direktorice tvrtke koju nazivaju i Bedeovom desnom rukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dragi naši djelatnici, imamo problem. Žele nam oduzeti dozvolu, samim time zabraniti rad i zatvoriti našu firmu i gazdu strpati u zatvor. Jedino vi sada možete nešto napraviti!!! Zato vas molimo da sutra u 11 sati ujutro dođete u što većem broju pred firmu. Svi Nepalci, muževi, žene, djeca i podržite gazdu koji će imati konferenciju za novinare.

Image
Foto: Čitatelj / Danas.hr
Image
Foto: Čitatelj / Danas.hr

Samo zajedno i uz vašu pomoć možemo izvući iz ove situacije. Zajedno smo jači. Pomozite da spasimo našu Dravu i da nastavimo raditi", stoji u poruci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kaže čitatelj, to je dokaz da je skup radnika bio organiziran od strane "gazde" te da su poruku dobili svi djelatnici tvrtke.

"Žalosno je da se stanje na jučerašnjem prosvjedu prikazuje da je firma idilična i da je Bede gazda za poželjeti. Prvo kao što ste vidjeli, svi radnici su dobili poziv na prosvjed i morali su izaći na njega, htjeli ne htjeli. Iza poziva stoji kći direktorice i sam Bede, a lagati u kameru da on nije organizirao je užasno jadno", objašnjava nam čitatelj koji se osvrnuo i na, kako kaže, neljudske uvjete rada u tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko ne priča kako u tim pogonima radi na temperaturama ljeti i po 40-50 stupnjeva,bez ventilacije. Neki rade godinama u tim neljudskim uvjetima", napisao nam je.

Image
ODBACUJE KRIVNJU /

Vlasnik 'Drave' Zvonko Bede u intervjuu za RTL: 'Tužit ću župana. Pola tone nelegalnog otpada? To su lupetanja'

Image
ODBACUJE KRIVNJU /

Vlasnik 'Drave' Zvonko Bede u intervjuu za RTL: 'Tužit ću župana. Pola tone nelegalnog otpada? To su lupetanja'

Smatra da je za sve to premala plaća. "Ta njihova prosječna plaća kojom se hvale… Pa u toj firmi se radi šest dana u tjednu, noćne, vikendi, sve. Pa kakva je to plaća? Nikakva", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požalio se da su većinu radnika zamijenili Nepalci koji također bježe iz firme da se spase "jer žive gore od životinja nekih u tim limenim kutijama".

"Unazad par godina kako su došli Nepalci broj zaposlenih redovnih radnika, domaćih, smanjio se jako jer uprava je radnike počela mijenjati Nepalcima koji rade i šute, do trenutka dok ne pobjegnu glavom bez obzira. Pitajte koliko je samo Nepalaca pobjeglo iz Drave. Ako oni bježe, kakvo je onda stanje u firmi? O prekoradu da ne pričam. Dođe ti slobodan dan, moraš pisati prekorad. Nema hoćeš, nećeš - moraš. Takvo je stanje na vakumatima gdje si osam sati za strojem i ne možeš se maknuti jer se stroj ne da ugasiti jer će inače faliti količina. Svaki dan je uvjetovan normama koje su van svake pameti i nedostižne, nikad nije dovoljno", ispričao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče nadređenih, kaže da se uvijek imenuje jedan kojeg pritišću da ostalima šefuje.

"On je kao vođa smjene, a ustvari nepismeni tiranin koji ima par stotina veću plaću da bi tjerao ljude da rade što veće količine. U toj firmi je dobro samo onima prvi vrhu, a ovim malim ljudima koji su jučer skandirali 'ne damo gazdu' Bože sačuvaj. Od straha za radna mjesta skandirali nešto u što ni samo ne vjeruju", zaključuje čitatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik tvrtke nam je rekao da on nije znao za ove pozive na skup. "Što ja imam s tim? Ona je isto radnik Drave. Ja tu poruku nisam dobio", poručio je.

Tvrdi da je okupljanje radnika bilo samoinicijativno i da nikoga nije molio da dođu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte praviti cirkus, imam ga dosta. Nije li ono bilo spontano? Zar se to nije vidjelo iz gnjeva radnika. Što sam nekoga mogao natjerati da plače?", rekao nam je u razgovoru.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Zvonko, Zvonko, ne damo našeg gazdu.' Radnici Drava International prosvjeduju. Vlasnik: 'Ne znam zašto mi se podmeće'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo