tri mjeseca za dogovore /

Imamo dvije godine da počnemo gospodariti otpadom kako treba: kazne snašle gradove koji nisu donijeli odluku o otpadu

Ministarstvo će za sada gradovima i općinama progledati kroz prste i neće ih kažnjavati, ali im je naložilo da odluke donesu što prije

3.2.2018.
19:05
VOYO logo

Rok je prošao, imali su tri mjeseca da se dogovore, ali nisu i zbog toga im prijete kazne! Sudbina je to gradova i općina koji nisu odnijeli odluku o prikupljanju i razdvajanju otpada za što je rok bio 1. veljače. Primjerice u Rijeci, javna rasprava o toj odluci završit će tek 17. veljače.

Gospodin Vlado iz Lobora, ekološki je osviješten pa otpad odvaja, ali kaže da ima problem s kantama! U komunalnom poduzeću, pak, tvrde da se s odvajanjem otpada počelo još 2013. i da sada odvajaju 17 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim što preko otoka izdvajamo te vrste otpada, na kućnom pragu izdvajamo miješani komunalni otpad što smo svim građanima podijelili posude zapremine 120 litara. Svako domaćinstvo dobilo je vreću za papir i koristan otpad", kazao je direktor Komunalca Stjepan Zajec.

No, to nije dovoljno jer po novome moraju odvajati i puno više, ali Općina za to još nije donijela Odluku o prikupljanju i razdvajanju otpada. Ona je trebala biti donesena do 1. veljače, ali većina u vijeću ju je stopirala zbog, kako kažu, mnogo otvorenih pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko će nas smeće koštati? Koštat će nas sigurno dobrih 100 posto više nego što nas sada košta, a onog koji živi sam i 200 i 300 posto više", rekla je vijećnica Mirela Behin.

Općini zbog toga prijeti kazna od 100 do 300 tisuća kuna. Načelnica koja nema većinu u vijeću ne osjeća se odgovornom zbog toga.

"Naš proračun nije velik i kazna od 100 do 300 tisuća kuna je nešto što se ne bi smjelo dogoditi Općini Lobor jer to ide nauštrb naših građana", smatra Ljubica Jembrih, načelnica općine Lobor.

U istom problemu je i grad Rijeka jer i oni kasne s donošenjem odluke. Tamo još nije završena ni javna rasprava. Ipak, gradske vlasti smatraju da neće biti kažnjeni jer su do sad napravili puno posla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto to kažem, zato što je grad Rijeka još 2015. godine završio s projektom odvojenog prikupjlanja otpadom. Nije čekao formalnu odluku Vlade, nije čekao formalnu odluku svoju koju treba donijeti", izjavila je Irena Miličević, pročelnica gradske Uprave za komunali sustav.

Ministarstvo će za sada gradovima i općinama progledati kroz prste i neće ih kažnjavati, ali im je naložilo da odluke donesu što prije. Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić kaže kako građane ne treba plašiti kaznama, a lokalnim samoupravama država će pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz nekoliko tjedana bit će otvoren natječaj za nabavku spremnika. Vrijednost tog natječaja je oko 250 milijuna kuna. Dakle, koja je ideja, ideja je da spremnici i kante za smeće, komposteri budu nabavljeni u narednim mjesecima", izjavio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Hrvatska ima dvije godine da se požuri i počne gospodariti otpadom kako treba jer 2020. ima zadatak odvajati 50 posto miješanog komunalnog otpada.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo