'Imam 29 godina i posao nemam četiri godine, razmišljao sam o najgorem'

Svakodnevno se suočavati s činjenicom da ćete možda zauvijek ostati nezaposleni, užasava jednako kao i slabo plaćen posao ili loš posao na kojem zaglavite 20 godina.

3.3.2014.
9:29
VOYO logo

''Stvarno je jako teško. Imam 29 godina i pravi posao nemam gotovo četiri godine. Tijekom tog sam razdoblja bio samo učitelj na zamjeni pola godine i izradio sam nekoliko web stranica''.

Tako zbori jedan Osječanin, ne krijući da je razmišljao i o samoubojstvu, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, njegova priča mogla bi biti i priča mnogih drugih. Bilo gdje na svijetu - biti nezaposlen jednako je stresan i nimalo ugodan osjećaj, složit će se svi - i oni koji posao imaju i oni koji ga godinama nemaju.

Mnogo je onih koji su bez posla i koji isti neuspješno godinama traže, a mnogo je i među njima onih koji su mnoga jutra započeli najcrnjom mišlju, kao i on. Forumi na internetu puni su ovakvih i sličnih iskustava koja dočaravaju svu bezizlaznost situacije dugotrajne nezaposlenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladić s početka priče prvi je posao izgubio nakon samo godinu dana jer je država odlučila rezati troškove smanjenjem radnih mjesta na svečilištu na kojem je radio. Poznato?

Nije odustao, no s godinama je izgubio vjeru u sebe

''Bio sam vrlo siguran u svoje sposobnosti i uvjeren da ću drugi posao naći vrlo brzo'', nadao se. Od tada je prošlo nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nije odustao. Bio je prisiljen dobro se upoznati s aktualnom ekonomskom situacijom i financijskim sektorom, no ni to mu još uvijek nije pribavilo posao.

''Ne krivim poslodavce. Ni ja sam sebe tada ne bih zaposlio. Ne bih si dao ni šansu'', iskren je te dodaje kako su mu godine nezaposlenosti samo pojačale strah da nije dovoljno dobar za posao koji zahtijeva bilo kakve vještine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bojim se da neću uspjeti, da će se prema meni odnositi loše, da ću biti kažnjen zbog osrednjih rezultata'', priznaje. Razmišlja odustati od neformalnog obrazovanja jer misli da to nije vrijedno niti isplativo u bilo kojem smislu.

Stranka i posao - i ne baš...

Prije godinu se dana jedan Makaranin priključio jednoj političkoj stranci. Bila je to opcija o kojoj je dugo razmišljao, opcija na koju se odlučuju mnogi poput njega i iz samo jednog razloga - naći posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon samo tjedan dana posjedovanja članske iskaznice, 45-godišnji Makaranin napredovao je i dobio mjesto u regionalnom odboru, upoznao vodstvo stranke, bio pozivan na događaje na nacionalnoj i međunarodnoj razini, ali posao nije dobio. Prava se borba odvijala u njegovoj glavi. Borba sa samim sobom. Teško je ostati motiviran i pronaći energiju za bilo kakvu aktivnost kada vam se ništa ne isplati, kada ništa ne možete naplatiti. Kada novca nema niotkuda!

Visoka je cijena za to

Njegova obitelj nije bogata, nisu čak ni u ''solidnoj'' kategoriji. Iako je svjestan da njegova nezaposlenost prilično narušava ionako nestabilnu, zapravo klimavu situaciju. Nitko mu ne prigovara, nitko ga ne kritizira, no zna da je teret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Visoka je cijena za sve to. Plaća moje psihičko zdravlje. U glavi mi je pravi košmar. Nezahvalno je biti ja - nitko mi ne kaže hvala ni za što, nemam novca, nemam ničega. Osim samopouzdanja i motiviranosti, postupno sam gubio moć zdravog rasuđivanja i postao opsjednut mišlju kako na bilo koji način zaraditi novac.

Postao sam agresivan, nervozan, ljut, a ponekad i neugodno društvo jer sam samo gledao ljude kojima je dobro, koji su uspješniji od mene i bio sam ljubomoran. Pitao sam se što to oni imaju, a ja nemam, pa im je tako dobro i ne razmišljaju ni o čemu, nemaju nikakvih briga. Ne, oni nisu bolji od mene, samo su imali više sreće i sigurno su na prijevaru dobili posao'', otrovne su se misli rojile njegovom glavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemu sličnih primjera sve je više u Lijepoj našoj, a pronaći posao sve je više nalik lovu na nemoguće.

Svakodnevno se suočavati s činjenicom da ćete možda zauvijek ostati nezaposleni, užasava jednako kao i slabo plaćen posao ili loš posao na kojem zaglavite 20 godina. Kada vas godine (nerijetko i desetljeća) napornog studiranja dovedu do bijedne plaće, možete li biti sretni i zadovoljni? Teško, ili nikako! Prisiljeni ste na puko preživljavanje ili, ako ste još mladi, možda na odlazak u inozemstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz sve tegobe, još vas dotuče i vijest kako registrirana nezaposlenost u Hrvatskoj brzo i sigurno ide prema alarmantnoj brojci od 400.000.

http://www.glas-slavonije.hr/227610/11/Mracna-strana-nezaposlenosti-Nacija-otpisanih-ljudi-u-ocaju-podizu-ruku-na-sebe

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo