BRAČNI PAR VARGA / Imaju žutu naljepnicu već 2. godine, a još uvijek im nitko nije došao pregledati kuću: 'Završit ćemo na cesti'

Dok čekaju rješenje koje život znači, privremeno stanuju u kući koju su im velikodušno ustupili susjedi. Tu su kuću ovo ljeto susjedi odlučili prodati

27.8.2022.
7:41
VOYO logo

Dan nakon potresa Lidija i Vinko uselili su u pitoresknu kućicu susjeda. Nadali su se da će to biti privremeno rješenje. Njihova je kuća dobila žutu naljepnicu, mislili su da će im nakon detaljnog pregleda netko reći je li sigurna ili nije. Krivo su mislili.

"Pisalo je hitna intervencija, znači hitni pregled se tražio! Dve godine, hitni pregled 2 godine! -Dvije godine nitko nije bio? Ne! Mi idemo, mi tražimo i nema šanse", kaže Vinko Varga iz Lekenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu kuća koju su im susjedi ustupili – završila je u oglasniku, a oni će, ako se nešto ne promijeni – 1. studenog završiti na cesti. Ne traže, kaže milost, već samo pomoć.

Image
RADI SE PUNOM PAROM /

U Petrinji se sanira nasip oštećen u potresu: Sličnim metodama obnavljao se puknuti nasip u Gunji

Image
RADI SE PUNOM PAROM /

U Petrinji se sanira nasip oštećen u potresu: Sličnim metodama obnavljao se puknuti nasip u Gunji

"Nismo socijalni slučajevi, imamo mirovine od kojih možemo živjeti, ali nemamo gdje živjeti", poručuje Lidija Vargek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U općini su upoznati s problemom. Ponudili su im alternativni smještaj, mali kontejner s kupaonom, klimom i krevetima na kat. Lidiju i Vinka, koji imaju zdravstvene tegobe, rješenje nije oduševilo.

"Općina Lekenik nema na raspolaganju stanova tako da jedini mogući smještaj i od strane stožera je znači ovaj kontejner koji su do evo prije 2 mjeseca koristila jedna četveročlana obitelj", objašnjava Ivica Perković, načelnik općine Lekenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kreveti su na kat. Mi smo ljudi koji patimo od nekih kroničnih bolesti. Mi se ne možemo na kat popeti, ako se stavi krevet dolje onda doslovce ne možemo unutra boraviti jer nemamo mjesta", kaže Varga.

Nisu dobili rjerešenje od lokalnih vlasti pa su odgovore potražili od državnih. Vinko je kao bivši branitelj pomoć tražio i od resornog ministarstva. I mi smo ih zvali, kažu, pomoći će.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontaktirali smo i stožer civilne zaštite, njihov glasnogovornik nam je rekao da upoznat s problemom i da radi na rješenju. Ubrzat će proces pregleda oštećene kuće i nači novi, adekvatniji smještaj

Nadaju se da će pomoć stići brže nego detaljni pregled kuće. Da su ga statičari obavili u 20 mjeseci od potresa - možda bi već bili u svojoj staroj kući. Ovako, sat curi, a državi se - nigdje ne žuri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo