jesmo li sami? / Ima li života u svemiru? Počela je najveća potraga za inteligentnim životom van Zemlje!

Jesmo li sami u svemiru? To pitanje od djetinjstva proganja i jednog od najvećih umova današnjice, znanstvenika Stephena Hawkinga. I možda po prvi put u povijesti smo dobili priliku doznati odgovor na to pitanje. Hawking je na čelu dosad najvećeg i najskupljeg projekta s kojim ljudska vrsta kreće u potragu za inteligentnim živim bićima u svemiru

22.7.2015.
11:37
VOYO logo

Ljudski rod još se nikad nije upustio u takvu potragu za životom izvan zemlje u kakvu kreću fizičar Stephen Hawking i kozmolog Martin Rees, uz pomoć 100 milijuna dolara ruskog investitora Jurija Milnera.

"Vrijeme je da se posvetimo potrazi za odgovorom - ima li života izvan Zemlje? Mi smo živi, inteligentni, moramo znati. Vjerujemo da se život na Zemlji rodio spontano tako da u beskonačnom svemiru mora biti još života. Možda negdje u svemiru postoji netko tko gleda naša svjetla i zna što ona znače", kazao je fizičar Stephen Hawking.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan je da uzbudljiva potraga za životom traje deset godina, a znanstvenici će imati pristup najsuvremenijoj tehnologiji i najmoćnijim teleskopima. Misija je zaintrigirala i hrvatske znanstvenike.

"Ovo istraživanje bi trebalo pokriti deset puta veću površinu neba i biti 50 puta osjetljivije od dosadašnjeg SETTI projekta. To znači da onda možemo istražiti veći broj zvijezda i planeta oko tih zvijezda", izjavio je za RTL astrofizičar dr.sc. Tomislav Jurkić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi znakovi izvanzemaljaca tražit će se osluškivanjem radio signala pomoću kojih, daleko izvan Sunčevog sustava, neka inteligencija možda komunicira.

"Treba također reći da se ovdje ne radi o traženju izvanzemaljskog života u primitivnoj formi nego se mora raditi o vrlo naprednoj civilzaciji koja može odaslati radiosignale u svemir. Jer to je temelj - proučavaju se radio signali, istrauje se periodičnost koja bi upućivala da je u pozadini nekakva inteligencija", dodao je Jurkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tehnologija koju znanstvenici imaju na raspolaganju, kaže Jurkić, toliko je moćna da bi s tisuću Zemlji najbližih zvijezda mogla čuti tako slabašan signal kakav primjerice na Zemlji proizvodi jedan putnički avion.

"Doseg naše potrage je besprimjeran - milijun zvijezda, središte galaksije, cijela površina Mliječne staze i stotine susjednih galaksija", pojasnio je dimenzije ovog projekta investitor i osnivač Breakthrough InitiativesJuri Milner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I najmanja otkrića Stephena Hawkinga i drugih fizičara bit će javno objavljivana, pa će se i ostali znanstvenici u svijetu moći uključiti. Drugi entuzijasti misiji mogu pomoći smišljanjem digitalne poruke koja će biti poslana u svemir. Ruski investitor spreman je najkreativnije rješenje platiti čak milijun dolara.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo