Dva desetljeća Boris Orlić uzgaja istarskog tovara. U uzgoj je uključio i cijelu obitelj. Ove godine je imao sreće - osam malih pulića! Cilj je izaći iz zone ugroze.
"Da ta vrsta opstane da na tom genetskom ostatku kojeg smo zatekli pred 20, 30 godina, da se uzgojem dolazi do boljih i kvalitetnijih jedinki na temelju onog nekadašnjeg stanja fenotipa", kaže Boris.
Mlade nose i do 11 mjeseci. Jedno pule na godinu.
"Životinja koja je služila uz obalu za oranje za obradu zemlje služila je i za transport i bila je tvrdoglava - kako ča su Istrijani tvrdoglavi! Tvrdoglava i samosvjesna svojeg statusa u obitelji i svog statusa u selu", objašnjava veterinar Gordan Šubara.
Mnogi ga drže kao kućnog ljubimca, međutim onih pravih uzgajivača jako je malo, svega pet, pa tako Istra broji tek 400 grla istarskog tovara.
"Poduzimamo niz mjera da se sada ta pasmina bitno poveća i jedan od njih je, naravno, ta gastronomska valorizacija. Danas možete naći meso magarca u mnogim istarskim konobama pa čak i restoranima za Michelinovom zvjezdicom", govori Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre.
Najskuplji pjat u restoranu za sad 90, ali do sezone će i ta cijena narasti.
"Ide to gore… Dođe onda vrijeme kad ljudi znaju da je to tu kod nas i onda ljudi dođu. Sad moraš uvijek to imati u ponudi. U početku je to bilo malo, ali sada ide", tvrdi vlasnik konobe Moreno Mekiš.
Merlić kaže da je cilj nekoliko tisuća grla, a smatra da to mogu postići. "Ide to nešto brže nego kod boškarina", kazao je.
Svakako neće dopustiti da jedan od simbola Istre zauvijek nestane.